Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Hoofdartikelmaandag, 11 september 2017

Inderdaad, tijd om de formatie af te ronden
Kritiek op de lange formatie klinkt al langer, maar vrijdag voor het eerst door een actief politicus van een gevestigde partij. Demissionair minister Jeroen Dijsselbloem zei er inmiddels chagrijnig van te worden omdat de situatie problematisch begint te worden. ,,Kent u die uitdrukking? Afronden!”
Dat is opvallend, want het is juist Dijsselbloem die profiteert van de lange formatie. Naast minister is hij voorzitter van de groep ministers van Financiën van alle eurolanden. Een belangrijke en invloedrijke positie die hij waarschijnlijk had moeten opgeven als hij al was opgevolgd als minister. Omdat zijn (tweede) termijn afloopt in december kan hij die nu vol maken, zelfs als het nieuwe kabinet er deze maand nog komt. Dat komt omdat er voor 1 januari geen nieuwe voorzitter benoemd kan worden - zo vaak komt de eurogroep niet bij elkaar. Maar Dijsselbloem is professioneel genoeg om in te zien dat zijn positie niet belangrijker is dan het Nederlandse belang. Want het al maar voortduren van de formatie zorgt ervoor dat er besluiten genomen moeten worden door een kabinet dat al ‘klaar’ is.
Dat levert gekke situaties op. Zo is de begroting die straks op Prinsjesdag wordt gepresenteerd ‘beleids-arm’. De keuzes die er in gemaakt worden zijn gebaseerd op keuzes die het kabinet eerder al, met steun van de vorige Tweede Kamer, had gemaakt. De verwachte verhoging van het eigen risico in de zorg is hier het gevolg van. Die verhoging volgt op een maatregel die in eerdere begrotingen is toegepast. Het eigen risico verlagen mag dus niet omdat dit nieuw beleid is, iets wat een demissionair kabinet niet mag maken in afwachting van een nieuw kabinet. Tegelijkertijd zijn er knopen die wel doorgehakt moeten worden. Misschien hebben de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie wel nieuwe ideeën over hoe en waar de Nederlandse krijgsmacht ingezet moet worden. Maar doordat ze zo lang onderhandelen zijn ze voor het blok gezet. Sommige missies lopen namelijk binnenkort af en dus moest het huidige demissionaire kabinet wel beslissen. Deed ze dit niet, dan zou dat terugtrekking hebben betekent. Daarom is vorige week besloten om alle bestaande missies maar te verlengen. Dat is een belangrijk besluit, dat een demissionair kabinet in normale omstandigheden niet had mogen nemen. Maar nu liet de tijd geen andere keus.
De vier partijen spreken nu al bijna drie maanden onder leiding van informateur Gerrit Zalm over een regeerakkoord en het is inmiddels een half jaar na de verkiezingen. Omdat over binnenlandse kwesties besluiten moeten komen en omdat Nederland in het buitenland door een volwaardige minister vertegenwoordigd dient te worden, heeft Dijsselbloem gelijk. Het is tijd om af te ronden.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties