Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Hoofdartikeldonderdag, 7 september 2017

Nieuwe regering krijgt zware taak met zorg
Het eigen risico in de zorg stijgt volgend jaar naar 400 euro, zo is uitgelekt uit de plannen van het demissionaire kabinet. Ook de premie stijgt. Daar staat tegenover dat de zorgtoeslag omhoog gaat. De cijfers komen volgens ingewijden naar buiten als dit kabinet de begroting presenteert. Het eigen risico ligt nu op 385 euro. De zorgpremie zal stijgen met ongeveer 6 euro per maand.
Deze verhogingen van de zorgkosten worden weliswaar gecompenseerd door een ruimere zorgtoeslag, en dat is goed voor mensen met een lager inkomen. Maar de tegemoetkoming blijft een doekje voor het bloeden. Het is typisch een maatregel die haarfijn aantoont dat de regering driftig geld moet rondpompen om de toename van de kosten van de zorg dragelijk te houden voor (overigens slechts een deel) van de burgers. Het blijven maatregelen die een symptoom bestrijden. Blijkbaar is onze samenleving onmachtig om structureel of fundamenteel iets te doen aan de toenemende kosten van de zorg.
Uit internationale onderzoeken is gebleken dat ons land hoort bij het bovenste segment van de top tien van landen waar de zorg het duurst is, zowel als onderdeel van het binnenlands product als per hoofd van de bevolking. Op welke plaats Nederland precies staat, is afhankelijk van welke rekenmethode wordt gehanteerd. Ook in de rijtjes die kwaliteit beoordelen (met alle mitsen en maren van dien) scoort ons land trouwens zeer hoog.
De toenemende onbetaalbaarheid van goede zorg in Nederland zal onorthodoxe maatregelen vragen van het nieuw te vormen kabinet. Het zijn vraagstukken die niet met verhoging van eigen risico of onbetaalbaar wordende premies kunnen worden opgelost. Een aantal zaken die de kosten verhogen zijn onontkoombaar: de vergrijzing, nieuwe, betere en duurdere medicijnen en toenemende beschikbaarheid van kostbare maar zeer goede nieuwe behandelmethoden.
Aan de andere kant heersen hier dure zorgpraktijken die met wat inspanning kunnen worden aangepakt. Zo kan er veel meer worden gedaan aan preventie. Verder kan het aantal opnames in dure ziekenhuizen dalen door relatief goedkopere zorg in de buurt. Snijden in het zorgmanagement levert ook veel op. Voorts zou er iets kunnen worden gedaan aan het verminderen van zelfstandige specialisten. Waarom zouden zij niet in loondienst kunnen werken? Dat zou zeker ook de dure gewoonte beperken om steeds maar mensen terug te laten komen voor lucratieve vervolgconsulten.
Dit zijn enkele mogelijkheden. Maar er kan meer, zoals het vergoeden van relatief goedkope en goede complementaire geneeswijzen. De besparingsmogelijkheden zijn enorm. De vraag is alleen: welke regering durft het aan de gevestigde zorgsector en al zijn spelers met hun grote belangen echt aan te pakken?

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties