Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Cultuurdinsdag, 5 september 2017

Composities Tinco Lycklama ontdekt
Leeuwarden - In Frankrijk zijn muziekstukken opgedoken die zijn geschreven door de Friese jonkheer en reizende kunstverzamelaar Tinco Martinus Lycklama à Nijeholt (1837-1900). De Tinco Lycklama Foundation stuitte onlangs op de bladmuziek bij haar grootschalige onderzoek naar het leven van de in Beetsterzwaag geboren burgemeesterszoon.
Het gaat om de mars Les gardes de Persepolis en de wals Les filles de Babylon. De vondst werd gedaan in de Nationale Bibliotheek in Parijs. Lycklama woonde de laatste jaren van zijn leven in het Franse Cannes. ,,Dat hij wel eens componeerde was al wel bekend”, zegt Hans Zijlstra van de Tinco Lycklama Foundation. ,,Tinco speelde piano zoals gebruikelijk in zijn kringen en tijdens zijn studie in Groningen was hij praeses van de muziekvereniging van studentenvereniging Vindicat. Maar hoe die composities eruitzagen of klonken wisten we tot nu toe nog niet.”
Om achter dat laatste te komen is al begonnen met het vertalen van het notenschrift naar muziek. Binnenkort start de stichting bovendien een crowdfundingactie om beide stukken in hun geheel te kunnen laten digitaliseren en voor het publiek op internet te zetten. Grote wens is ook om de stukken volgend jaar in Beetsterzwaag live te laten klinken. In het dorp wordt dan in het kader van LF2018 een expositie rond het leven, de reizen en de verzameling van kunst en artefacten uit de hele wereld van Lycklama gehouden. In Cannes is momenteel een expositie gewijd aan de Fries. De Friese Tinco Martinus Lycklama à Nijeholt was een kleurrijk man. Als telg uit een familie die rijk was geworden in de vervening en aangetrouwd was met Friese adel als de Van Eysinga’s en Thoe Schwartzenberg en Hohenlansbergs, leek zijn bedje bij zijn geboorte al gespreid. Mede door zijn reislust in combinatie met zijn nieuwsgierige aard en flamboyante gedrag, groeide hij uit tot een symbool van verbondenheid.
Via soundcloud is al een stukje van de muziek te beluisteren, https://soundcloud.com/user-628859795/tinco-lycklama-a-nijeholt-gardes-de-persepolis/s-qzHhJ

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties