Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Hoofdartikelmaandag, 4 september 2017

Wie is er eigenlijk voor een referendum?
Het referendum kent in Nederland een kleine maar luidruchtige harde kern van aanhangers. Maar in feite is het een onderwerp dat niet heel veel mensen interesseert. Uit kiezersonderzoeken blijkt dat burgers zich drukker maken om onderwerpen als gezondheidszorg, integratie, veiligheid, onderwijs en klimaat. Pas daarna komt het onderwerp bestuurlijke hervormingen.
Dat blijkt ook uit de opkomstcijfers bij referenda, zowel op landelijk als lokaal niveau. Een hoge opkomst is uitzonderlijk. Het referendum vorig jaar over het associatieakkoord tussen de EU en Oekraďne had een opkomst van slechts 32 procent. 68 procent van de Nederlandse kiezer interesseerde het onderwerp niets, ondanks dat er toch veel aandacht voor was.
Wat ook kan is dat mensen niet kwamen opdagen omdat ze tegen het fenomeen referendum zijn of hoopten dat zo de opkomstdrempel van 30 procent niet gehaald zou worden of omdat ze doorhadden dat Nederland niet in zijn eentje het akkoord kon gaan torpederen. Het ‘inlegvel’ met toezeggingen dat premier Rutte later in Brussel wist binnen te halen, stelde weinig voor maar was tegelijkertijd het maximale dat hij kon doen om de tegenstemmers tegemoet te komen.
Uit de formatie is het signaal gekomen dat de onderhandelende partijen van de wet af willen. Alleen kan D66, opgericht uit de wens voor meer directe democratie, dit niet zomaar laten passeren. Daarom zou er een ruil zijn. D66 is al een tijd bezig om de benoeming van de burgemeester door de Kroon uit de grondwet te halen. Wanneer dit lukt - en de eerste lezing met een gewone meerderheid in beide Kamers is al geslaagd - ligt de weg open voor een burgemeestersverkiezing.
Het regeerakkoord zou dit initiatief steunen. Voor D66 een belangrijke deal: de gekozen burgemeester is al sinds de oprichting voor de partij een belangrijk streven. De democraten liepen pas veel later warm voor het idee van een referendum. Maar nu er twee referenda zijn geweest die een slag uitdeelden aan de EU, iets waar D66 een nog veel grotere voorstander is geweest, is bij de partij het enthousiasme voor referenda danig bekoeld.
Het interessante is dat een wet die de referendumwet moet gaan intrekken, zelf ook onder de referendumwet valt. Kortom: over de afschaffing is een referendum af te dwingen. Dat zou eigenlijk best een goed slotakkoord zijn. In hoeverre is de Nederlandse burger wél geďnteresseerd in een referendum? Aanhangers doen altijd wel alsof referenda heel belangrijk zijn, maar het volk heeft zich er nog nooit over uit gesproken. Geef ons kiezers maar de kans om ons uit te spreken over het nut van referenda. De kans dat de opkomst bij dit referendumreferendum hoog zal zijn is onzeker, de steun van een meerderheid van de stemmen evenzeer.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties