Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Cultuurmaandag, 4 september 2017

Hoog Fryslângehalte in film Spaak
,,Ik heb mezelf niet gezien, maar mijn moeder wel. Ze zei dat ik in het begin van de film te zien was. Voor mij reden om hem nog eens te zien.”
Jordi Zandhuis uit Tolbert (19) en zijn evenoude studiegenote Sjoukje Leswyn uit Grou, beide studenten aan ROC Friese Poort in Drachten (derdejaars audiovisuele producties) praten na afloop van de première van de film Spaak van Steven de Jong na over de film waaraan ze hebben meegewerkt. Zij als productie-assistente - ,,Ik houd die zwartwitte bordjes vast” - en hij als regelneef op het gebied van catering en spullen. Ze waren twee van de achttien studenten die de Friese filmmaker had ingevlogen voor zijn bijzondere film over het leven van Paul Rood.
De meeste studenten die hun stage bij het maken van de film hadden, willen nu allemaal de filmwereld in, vertellen Sjoukje en Jordi. Maar zij niet. ,,Wij willen de tv-kant op. Dan zie je meteen wat je hebt gedraaid. Bij de film duurt het het heeeeel lang”, leggen ze uit.
In totaal had de film Spaak 35 draaidagen, in Nederland. De laatste was mei 2016. Sommige dagen waren wel heel erg lang, verhalen de studenten. ,,Ik zette mijn wekker ‘s morgens om kwart over vijf en kwam ‘s avonds na tien uur weer thuis”, vertelt Jordi. Maar ze hadden die ervaring voor geen goud willen missen. ,,We hebben heel veel geleerd, bijvoorbeeld hoe je met stress leert om te gaan.”
Het resultaat, dat zaterdagavond voor het eerst te zien was in Omnisport in Apeldoorn, vinden de studenten zonder meer geweldig. Dat de film uitgerekend hier zijn eerste vertoning had, kwam doordat het wielerbaancomplex een belangrijke rol speelt in de film.
Overigens had de première ook prima ergens in Fryslân kunnen plaatsvinden. Zeker de helft van de shots zijn in Fryslân geschoten. Veel in de Blokhuispoort, bij de NHL en in het centrum van Leeuwarden, maar ook in Sneek en zelfs Hartwerd kwam nog voorbij. En de (pastorie)woning van Rineke Kamminga uit Eastermar waar veel werd opgenomen.
Ook veel uit Fryslân afkomstige acteurs spelen een rol. De belangrijkste zijn wel Tim Douwsma uit oorspronkelijk Wijnjewoude en Aart Staartjes uit Dronryp, maar verder ook veel bekende gezichten uit de omropserie Baas boppe Baas.
Rikus Sinnema en Petra Dol uit Stiens zijn speciaal voor de première naar Apeldoorn gereisd. Via hun accountant hadden ze een uitnodiging ontvangen. Het tweetal gaat vaak naar de film. ,,Faak fal ik healwei yn sliep, mar no bleau ik oan de ein ta derby. It wie spannend genôch, helder en dúdlik”, becommentarieert Sinnema. Dol voegt toe: ,,It wie de reis wurdich.” Sinnema weer: ,,Ik tink dat Steven de Jong hjirmei wolris trochbrekke kin.”
Vanaf donderdag is Spaak in minstens 35 bioscopen in alle grote steden van het land te zien.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties