Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Hoofdartikeldonderdag, 31 augustus 2017

Een politieke operette over leraarsalarissen
Soms zie je een crisis van ver af aan komen. Maar soms de sisser ook. Dat geldt ook over het conflict over de begroting van 2018 dat gisteren uiteindelijk toch geschikt is.
De situatie in het kort: de begroting over 2018 moet opgesteld worden door het huidige demissionaire kabinet van VVD en PvdA, dat naar alle waarschijnlijkheid over enkele weken wordt opgevolgd door een nieuw kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Met andere woorden: de eerste coalitie maakt de begroting, de tweede coalitie voert hem uit. In de formatie zijn de vier genoemde partijen bezig plannen te maken voor de komende vier jaar, inclusief financiŽle onderbouwing. Als de PvdA, de huidige regeringspartij, per se een bepaalde post wil verhogen met een vast omschreven bedrag, dan doorkruist dat de plannen van de formerende vier.
Daar ging deze crisis over: wie heeft wat te zeggen over de uitgaven van de komende jaren. Want dat de salarissen in het basisonderwijs omhoog kunnen is niet controversieel. De oplossing lag voor de hand: de vier onderhandelende partijen verzekeren de PvdA dat deze lonen omhoog gaan en in ruil daarvoor accepteert de PvdA dat in de begroting van 2018 nog niet wordt vastgelegd hoe hoog dit bedrag is. Immers, als dit wel wordt vastgelegd, doorkruist dit mogelijke andere plannen van het komende kabinet. Een euro kan maar een keer uitgegeven worden.
Maar zo ging het niet. PvdA-leider en vicepremier Lodewijk Asscher schaarde zich voor de zomer achter de actie van basisschoolleraren voor een hoger loon. Dat deed hij met grote woorden: als dit niet gebeurde, dan zouden de PvdA-ministers zich uit het kabinet terugtrekken.
Terecht dat hier geÔrriteerd op werd gereageerd. Het kabinet heeft op de dag voor de verkiezingen het ontslag al ingediend bij de koning. Daarom kan het niet eens meer vallen. Demissionair betekent dat het kabinet geen nieuw beleid meer maakt, maar alleen blijft zitten om het hoognodige te doen. En in principe is het verhogen van salarissen in het basisonderwijs een beleidswijziging.
Verliezer van deze politieke operette is Asscher. Hij heeft het conflict hoog laten oplopen en neemt nu genoegen met de toezegging dat er een salarisverhoging komt zonder een prijskaartje - de oplossing die al voor de hand lag. Door eerst te dreigen met een kabinetscrisis, maar ervoor terug te deinzen als zijn actie dit daadwerkelijk tot gevolg lijkt te hebben, laat Asscher zien geen groot tacticus te zijn.
Er is nog een ding zeker. Deze crisis had ook voorkomen kunnen worden als er al een nieuw kabinet was geweest. Reden te meer om haast te maken met de formatie, voordat het demissionaire kabinet weer brokken gaat maken.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties