Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Hoofdartikelmaandag, 28 augustus 2017

Brexit en de gevolgen van een politieke gok
Eindelijk lijkt het Britse Labour kleur te bekennen over de brexit, de Britse uittreding uit de Europese Unie. Gisteren presenteerde het sociaaldemocratische parlementslid Keir Starmer de nieuwe lijn van de tweede partij van het Verenigd Koninkrijk over de brexit.
Kern is dat na het verlaten van de EU begin 2019 de Britten wel deel zouden moeten blijven uitmaken van de Europese interne markt en de douane-unie. Althans: voor een overgangsperiode van twee tot vier jaar na de brexit.
Met de nieuwe partijlijn kan Labour gaan stoken binnen de regerende Conservatieve partij. Ook daar zijn er parlementsleden die bang zijn voor de onvoorziene gevolgen van een harde brexit en een geleidelijker uittreding veiliger vinden. Dat is gevaarlijk voor premier Theresa May. Haar partij heeft geen meerderheid en steunt op de tien parlementariŽrs van het Noord-Ierse DUP. Zelfs als slechts enkele van haar eigen partijgenoten niet haar lijn, maar die van Labour steunen, is het einde oefening voor haar kabinet - en ongetwijfeld ook voor haar politieke carriŤre.
Daar kan ze nog wat tegen doen. Want wat Mayaís lijn nu echt is, is nog niet duidelijk. Brexit is brexit, zegt ze vaak, maar dit is een loze kreet omdat de invulling ervan nooit is prijsgegeven. De Conservatieve partij is verdeeld tussen de hardliners van de harde brexit, zoals brexitminister David Davis en minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson, en personen zoals minister van FinanciŽn Phillip Hammond die het voorzichtiger willen aanpakken.
Het schokkende van de hele toestand is dat de Conservatieve partij er dus nog altijd niet uit is hoe de brexit precies moet verlopen en hoe dit aangepakt moet worden. Mannen als Davis en Johnson vervallen al snel in ferm klinkende, maar vage oneliners. Labour heeft blijkbaar nu wel een partijlijn, maar pas ruim een jaar na het referendum. De brexit wordt een ingrijpende gebeurtenis voor het Verenigd Koninkrijk, maar niemand weet hoe het hele proces er uit moet zien.
Oud-premier David Cameron heeft bijna twee jaar geleden een referendum uitgeschreven om de eurosceptisch vleugel van zijn partij zijn zin te geven. Over wat er moest gebeuren als hij het referendum zou verliezen was niet nagedacht. Zijn roekeloze poging om een intern probleem op te lossen heeft de Britten een politieke chaos opgeleverd die nu al veertien maanden duurt. En de klok tikt verder, want het razend ingewikkelde proces om het VK van de EU los te weken staat nog geen twee jaar. En die deadline is hard, aldus de EU. Ook als er niets geregeld is, staat het VK buiten de EU. Dan betalen de Britten een hoge prijs voor de gok van Cameron. Hoog tijd dus dat Londen zijn zaakjes op orde brengt en duidelijk maakt hoe het Britse post-EU-tijdperk er uit zal gaan zien.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties