Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Hoofdartikeldinsdag, 15 augustus 2017

Het skūtsjesilen en de tijdgeest
Vele jaren was zij een toonbeeld van stabiliteit, betrouwbaarheid en Friese nuchterheid, de SKS, de Sintrale Kommisje Skūtsjesilen. Als het al rommelde in de skūtsjekringen, dan was het wel bij de zustervereniging, de IFKS, de Iepen Fryske Kampioen-skippen Skūtsjesilen.
Sinds vorige week rommelt het echter bij de bijna 75-jarige SKS. Het bestuur verbood Joure nog langer mee te doen aan de competitie, omdat het schip niet aan de originaliteitseisen voldeed. Zaterdag hield Langweer er zelf mee op. Halverwege de competitie nog wel om een statement te maken. Reden: door de nieuwe zeilformule doet het skūtsje met de zwaan als zeilteken alleen maar mee om de laatste plaatsen.
In de media herhaalt voorzitter René Nagelhout zichzelf voortdurend. ‘Regels zijn regels. Besluiten over originaliteit en zeilformules zijn democratisch genomen. Er valt Fryslāns oudste skūtsjesyl-organisatie niets te verwijten. De hele winterperiode kon er gepraat worden over heikele kwesties. De eigenzinnige optredens van Joure en Langweer horen niet thuis tijdens de zomerse competitie.’ Ze zouden het imago van de SKS schaden. En dat terwijl er juist zo’n grote media-aandacht voor het skūtsjesilen is. Voor het dagelijkse Skūtsje Journaal van Omroep Max zitten tussen de twee- en driehonderdduizend mensen zich te vergapen aan de skūtsjes.
Menigeen in Fryslān en daarbuiten vraagt zich verbaasd af: wat is er aan de hand bij de Sintrale Kommisje Skūtsjesilen? En terecht. En toch, het past in de tijdgeest van vandaag.
In Nederland hebben we veel dichtgetimmerd met regels, veiligheidsvoorschriften, wetten. En zoals het hoort zijn die wetten democratisch aangenomen. Maar betekent dit automatisch dat niemand meer klaagt? Integendeel. Er zijn bevolkingsgroepen die het gevoel hebben dat er over hen beslist wordt. Dat er niet naar hen geluisterd wordt. Ze vinden steun, een oor bij populistische partijen als PVV, Denk en Forum voor Democratie.
De skūtsjecommissie van Langweer zegt het idee te hebben dat er niet naar hen geluisterd is toen ze hun bezwaren maakten tegen de nieuwe zeilformule die hun schip kansloos maakte voor een goede klassering. Ook de skūtsjecommissie van Joure voelt zich niet serieus genomen door het bestuur van de SKS. En dan komt het vroeg of laat tot een aanvaring. Dan komen zaken die normaal alleen op lange winteravonden aan de orde komen plotseling in de zomerse openbaarheid.
Regels, wetten en voorschriften zijn goed, maar enige soepelheid daarin is niet verkeerd. De SKS krijgt nog een zware dobber om in de komende jaren alle veertien skūtsjes binnenboord te houden. Hopelijk lukt ze dat, want hardzeilen met skūtsjes in Fryslān en traditie gaan al jaren samen.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties