Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Hoofdartikeldinsdag, 18 juli 2017

Wanneer raakt geduld met Turkije echt op?
Het overleg tussen de Europese Unie en Turkije over een Turks EU-lidmaatschap is vooral holle retoriek. Turkije zit al decennia in de wachtkamer van de EU en al net zo lang wordt eraan getwijfeld of Turkije politiek en cultureel bij Europa past.
Nu de Turkse president Erdogan openlijk de democratische en liberale waarden met voeten treedt, is er eigenlijk niemand in de Europese Unie die nog gelooft dat Turkije deel kan uitmaken van de Europese familie. Met name na de mislukte couppoging van een jaar geleden heeft Erdogan de aanval geopend op mensenrechten, persvrijheid en de rechtsstaat. Ook in Turkije is de animo voor het EU-lidmaatschap zo goed als verdwenen. De Turken voelen zich vernederd omdat Brussel ze al tientallen jaren aan het lijntje houdt.
Toch wordt tot nu toe de hele schijnvertoning in stand gehouden omdat geen van beide partijen er belang bij heeft de stekker uit het overleg te trekken. Turkije profiteert van de miljardensubsidies die horen bij het kandidaatlidmaatschap en het economisch haperende land wil de handelsbelangen met Europa niet belasten. Brussel denkt Turkije nodig te hebben vanwege de vluchtelingendeal met Ankara en omdat Turkije wordt gezien als een onmisbare brug tussen Europa en het Midden-Oosten. Als het overleg wordt gestaakt, zou dat een politieke breuk met verstrekkende gevolgen zijn. Geen van beide partijen wil worden aangewezen als schuldige.
Maar dit weekeinde waarschuwde een hoge EU-functionaris dat Turkije riskeert de deur naar de EU dicht te gooien. Bij de herdenking zondag van de mislukte staatsgreep van vorig jaar zei Erdogan dat hij de doodstraf weer in wil voeren. Voor voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, overschreed de Turkse president hiermee een rode lijn. Turkije moet de democratische waarden respecteren als het op een dag deel wil uitmaken van de Europese Unie, zei Juncker.
Behartenswaardige woorden van Juncker. Alleen jammer dat in de EU niet Juncker en zijn Europese Commissie het voor het zeggen hebben, maar de gekozen regeringsleiders met de Duitse bondskanselier Angela Merkel voorop. Juncker kan de onderhandelingen niet stopzetten. Die beslissing moet worden genomen door de 28 (straks na de brexit 27) lidstaten en het is gezien de belangen die op het spel staan de vraag of daarover unanimiteit kan worden bereikt.
Toch valt toe te juichen dat Jean-Claude Juncker de Europese regeringsleiders er aan herinnert dat de EU geen kil handelsblok is maar dat zij ook een waardengemeenschap wil zijn. Hopelijk vindt die boodschap weerklank in de Europese hoofdsteden.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties