Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Achtergrondzaterdag, 15 juli 2017

Dwarse houding breekt Londen op
Maandag beginnen de echte gesprekken over de brexit, het vertrek van Groot-BrittanniŽ uit de Europese Unie. De inleidende schermutselingen beloven weinig goeds. Woensdag stak Michiel Barnier, de als rustig bekend staande EU-hoofdonderhandelaar voor de brexit, tijdens een persconferentie zijn irritatie over de in zijn ogen chaotische aanpak van Londen niet onder stoelen of banken. De Britten hebben volgens hem hun huiswerk niet gedaan en hebben dus geen concrete plannen over de brexit.
Zo is het een grote ergernis voor Brussel dat het Verenigd Koninkrijk onvoldoende de belangen in het oog heeft van de niet-Britse EU-burgers in Groot-BrittanniŽ, terwijl de Britten die in een EU-lidstaat wonen ook na de brexit dezelfde garanties hebben als nu.
Verder weigert Groot-BrittanniŽ te betalen voor allerlei lopende financiŽle verplichtingen en voor extra kosten die de brexit de EU oplevert. Als EU-lidstaat is Groot-BrittanniŽ financiŽle verplichtingen aangegaan, bijvoorbeeld rond pensioenrechten van EU-personeel, landbouwsubsidies en humanitaire hulp. De rekening voor de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU kan volgens schattingen in de tientallen miljarden euro‚Äôs lopen. Brussel wil dat Londen die verplichtingen gewoon nakomt, maar volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson kan de EU ,,naar haar centen fluiten".
Stoere taal, maar Londen berokkent vooral zichzelf daar schade mee. Het zal de neiging van Brussel en met name van het Europees Parlement om het de Britten flink lastig te maken alleen maar versterken. Er is al een tendens om de brexit zo hard mogelijk te maken om te voorkomen dat andere landen volgen, maar de EU staat er door de onwelwillende houding van Londen nu nog meer geharnast in.
Het is verbazingwekkend hoe onhandig de Britten het politieke spel rondom de brexit spelen. Zo zijn ze bijvoorbeeld erin geslaagd een flink deel van de sympathie van Nederland, een van de weinige Europese bondgenoten, te verspelen door te dreigen de Britse viswateren voor Nederlandse en andere Europese vissers te sluiten. Op hun beurt dreigen de continentale visserij-naties de Europese markt voor Britse vis dicht te gooien.
Door de opstelling van Groot-BrittanniŽ wordt een zware wissel getrokken op de toekomstige relatie tussen de Europese Unie en Groot-BrittanniŽ. De Britten komen hun verplichtingen niet na, weigeren de rekening te betalen en frustreren de samenwerking met zelfs hun weinige vrienden binnen de EU. Dat belooft weinig goeds voor de verhouding na de brexit. Groot-BrittanniŽ wil nieuwe afspraken maken met de EU, de grootste interne markt ter wereld, over de toekomstige handelsrelaties. Maar zonder vertrouwen dat Londen zijn beloften nakomt, is er geen basis voor een succesvolle samenwerking. Dat is nadeliger voor het Verenigd Koninkrijk dan voor de EU.
Volgens de EU-statuten moet twee jaar na aanvraag, een uittreding van een lidstaat worden beslecht. Als de Britten niet meewerken, wordt het voor beide partijen een kostbaar en onaangenaam proces. Maar door nu al de verhoudingen zo zwaar te belasten, zal aan de andere kant van Het Kanaal de hoogste prijs worden betaald.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

achtergrond
Familieberichten
Advertenties