Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Hoofdartikelwoensdag, 12 juli 2017

Zzp’er moet onderdeel formatiegesprek zijn
Vier op de vijf zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) zijn niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid, zo blijkt uit onderzoek van TNO. Zij vinden zo’n verzekering meestal te duur. Een kwart van de zelfstandigen heeft geen pensioenvoorziening getroffen. Ook daar is de meest genoemde reden dat zij het niet kunnen betalen, zo werd bekendgemaakt.
Het is moeilijk om over dé zzp’er te spreken. Enkele decennia geleden was het bijna een hype: medewerkers van bedrijven zeiden de vaste dienst vaarwel en begonnen zoals dat destijds werd gezegd hun ‘eigen toko’. Het aantal zzp’ers (juridisch gelijk aan freelancers) nam voor de financiële en economische crisis snel toe. Dat had mede te maken met de explosieve groei van de digitale wereld en toenemende vraag naar experts op dit gebied. Maar ook in andere sectoren, bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening, communicatie en de mediawereld groeide het aantal zelfstandigen zonder personeel. Onder hen zijn ook veel televisiepersoonlijkheden die riante inkomens binnen halen. Ze prezen de vrijheid die deze rechtsvorm hun bood.
In navolging van het aanvankelijke succes van zzp’ers in de top van de markt, volgden al snel ook bouwvakkers, metselaars, installateurs, truckers en schilders hun voorbeeld.
Juist deze groep in de onderkant van de markt kreeg het tijdens de crisis heel moeilijk. Zij maakte niet zelden deel uit van de zogenoemde flexibele schil, de mensen die het eerst hun werk verliezen als het economisch tegenzit. Ondernemingen kunnen met relatief weinig kosten snel van hen af. De economische tegenwind leidde bovendien tot felle onderlinge concurrentie die ervoor zorgde dat de inkomsten onder druk kwamen te staan. Nog steeds zegt een kwart van hen er financieel matig tot slecht voor te staan. Ook afhankelijkheid van een en dezelfde opdrachtgever zorgde in veel sectoren vaak voor een moeilijke positie van zzp’ers. De nieuwe Wet Werk en zekerheid is mede bedoeld om dit soort situaties tegen te gaan.
Nu gaat het bij de meesten financieel wat beter, maar het blijkt dat zo’n 700.000 zelfstandigen zonder personeel geen oudedagsvoorziening of een arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft. Dat komt niet alleen omdat freelancers het niet kunnen betalen. Velen zeggen ook zo’n verzekering niet te hoeven: zij hebben bijvoorbeeld een partner die goed verdient of hebben zelf geld achter de hand waarmee ze denken het wel een tijd uit te zingen. Daarnaast zijn er nog de zogenoemde broodfondsen, opgericht door samenwerkingsverbanden van zzp’ers om een bescheiden verzekering te financieren.
Er gaan in de samenleving steeds meer stemmen op om een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen zonder personeel in te stellen. Zzp’ers met een sterke positie op de markt wijzen dat af omdat ze vinden dat iedereen wel zelf een afweging kan maken. Bonden en een aantal politieke partijen willen wel zo’n verplichting. Er is grote behoefte aan meer zekerheid voor flexwerkers, zo heeft ook de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid geoordeeld. Het is duidelijk dat de marktwerking met betrekking tot zzp’ers steken laat vallen. De situatie van flexwerkers hoort daarom een zwaarwegend agendapunt te zijn in de formatiebesprekingen.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties