Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Cultuurdonderdag, 6 juli 2017

MariŽlle maakt muziek zonder armen te gebruiken
Beetsterzwaag - In huize Weiland in Beetsterzwaag wordt sinds kort muziek gemaakt. En dat is bijzonder omdat heit en mem Weiland absoluut niet muzikaal zijn. Hun 24-jarige dochter MariŽlle, die geboren is met een ernstige handicap, brengt dankzij de magic flute volop leven in de brouwerij.
Het afgelopen half jaar leende MariŽlle de bijzondere fluit, eigenlijk een soort doosje, van de Stichting Muziekotheek in Lyndensteyn in Beetsterzwaag. Maar dankzij een bijdrage van de Van Teyens Fundatie heeft ze nu haar eigen Ďspeeldoosjeí. Ze kreeg het vanmorgen overhandigd.
De magic flute is bedacht door Ruud van der Wel, een muziektherapeut uit de Randstad. Het is een makkelijk te bespelen blaasinstrument, dat men zonder handen kan bespelen. Er is weinig longvolume voor nodig. Door het hoofd omhoog of omlaag te bewegen verandert de toonhoogte van de elektronische fluit. Het werkt als een soort wip-wap. Een gyroscoop in het midden van de ďwipĒ zet de hoofdbeweging om in elektronische signaaltjes.
MariŽlle geniet enorm van haar muziekinstrument, legt mem Rinske uit. ,,Se siket op ynternet melodytsjes en ferskes op en dÍr moatte wy dan bledmuzyk by ķtstykje. Sy fynt it hiel leuk.Ē Het muziek maken is verder een hele goede ademhalingsoefening voor MariŽlle.
De magic flute kost al gauw een slordige tweeduizend euro. De Van Teyens Fundatie sponsort graag dergelijke voorzieningen voor mensen uit Opsterland en omgeving. MariŽlle gaat drie dagen in de week naar Lyndenstey voor revalidatie.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties