Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Hoofdartikeldinsdag, 4 juli 2017

Trumps hetze voedt onverschilligheid
De Amerikaanse president Donald Trump heeft het weer aan de stok met de media. Zondag publiceerde hij een vechtvideo van hemzelf met de nieuwszender CNN op Twitter. Op de video is Trump te zien die herhaaldelijk inslaat op een man met een CNN-logo op de plaats van een hoofd. Volgens CNN moedigt Trump hiermee geweld tegen journalisten aan.
De video is de zoveelste aanval van Trump op de gevestigde media die volgens hem nepnieuws verspreiden en met wie hij ,,in een oorlog is verwikkeld”. Sommigen zien in zijn vete met de journalistiek een opmaat naar een autoritairder presidentsschap. Maar de Verenigde Staten zijn geen Rusland of Turkije waar een president zoveel macht heeft dat hij de persvrijheid kan beknotten. De instituties in de VS zijn weerbaar genoeg om pogingen de democratie uit te hollen te kunnen weerstaan. Zo hebben rechters hun rug recht gehouden en Trumps inreisverbod van reizigers uit bepaalde islamitische landen danig afgezwakt. En de ambtenaren van Justitie en de FBI doen nog altijd onderzoek naar de omstreden contacten van het team van Trump met Rusland in de verkiezingscampagne.
Als Trump het al zou willen, dan zou hij er niet in slagen de persvrijheid aan banden te leggen. Dat wil niet zeggen dat de aanvallen van Trump niet zonder gevolgen blijven. Via Twitter en andere sociale media communiceert hij rechtstreeks met zijn achterban zonder gebruik te maken van de gevestigde media. Veel van zijn kiezers hebben toch al een hekel aan de liberale gevestigde orde - waar in hun ogen veel kranten en nieuwszenders deel van uitmaken - en worden in hun opvattingen gesterkt als Trump het establishment wegzet als onbetrouwbaar en zelfingenomen. De beruchte kloof tussen het volk en de elite wordt daardoor nog groter.
Ook bestaat er het risico dat nieuwsorganisaties, wier taak het is de zittende macht te controleren, worden geďntimideerd of aan zelfcensuur gaan doen. Om Trump ter wille te zijn zouden ze hem onwelgevallige berichten kunnen achterhouden. Het tegenovergestelde kan ook gebeuren. Doordat Trump de media in de verdediging drukt kan er een activistische houding ontstaan om hem zoveel mogelijk dwars te zitten. Volledig neutrale of objectieve journalistiek bestaat niet, maar als de neiging Trump de les te lezen de overhand krijgt, bestaat de kans dat media niet langer ernaar streven een onafhankelijk observator te zijn, maar ook partij worden in het maatschappelijk krachtenveld.
Het meest kwalijke van Trumps houding ten opzichte van de media is dat het de onverschilligheid voedt. Natuurlijk zijn media niet boven de kritiek verheven die ze zelf maar al te graag uitoefenen op degenen die de macht bekleden. Maar het moet wel faire kritiek zijn. Met Trumps presentatie van ´alternatieve feiten’, het verwijt dat ‘nepnieuws’ wordt gebracht en dat ‘een feit ook maar een mening is’, trekt hij de integriteit van de media in twijfel en wordt het moeilijker waarheid en leugens van elkaar te onderscheiden. Door nieuwsorganisaties in diskrediet te brengen en door een klimaat van wantrouwen te scheppen, bestaat het risico dat in verwarring gebrachte burgers afhaken en niet meer meedoen aan het politieke debat. Dat schaadt de democratie.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties