Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Hoofdartikelmaandag, 3 juli 2017

Het Westen ontziet dwarsligger Turkije
Solidariteit behoort het fundament te zijn waarop de samenwerking binnen de NAVO moet zijn gestoeld. Maar het grootste probleem waar de westerse militaire alliantie mee worstelt, is het gebrek aan solidariteit.
Als er een verantwoordelijke voor die onwenselijke situatie moet worden aangewezen, gaan de gedachten al snel uit naar de Amerikaanse president Donald Trump. Hij heeft de Europese bondgenoten, tot hun grote ergernis, zwaar onder druk gezet om de defensie-uitgaven te verhogen tot minstens 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Trumps kritiek dat het onbegrijpelijk is dat de Verenigde Staten opdraaien voor de militaire bescherming van de Europeanen is overigens niet uit de lucht gegrepen. Maar wat in Europa kwaad bloed heeft gezet, is dat Trump het befaamde Artikel 5 van het NAVO-handvest - op grond waarvan een aanval op ťťn lidstaat als een aanval op allen wordt beschouwd - niet automatisch wenst te onderschrijven zolang de Europese partners niet aan hun financiŽle verplichtingen hebben voldaan. De Amerikaanse druk heeft overigens wel gewerkt. De Europese NAVO-ministers van Defensie, gisteren bijeen in Brussel, hebben toegezegd de defensie-uitgaven te verhogen.
Het conflict tussen Trump en de Europese bondgenoten draagt bij aan de ondermijning van de solidariteit binnen de NAVO. Maar meer nog dan dat speelt de dwarse houding van Turkije het bondgenootschap parten.
Zo gaven de Turkse autoriteiten aan Duitse parlementariŽrs herhaaldelijk geen toestemming voor een bezoek aan de eigen manschappen die in Turkije zijn gelegerd vanwege de strijd tegen Islamitische Staat. De betrekkingen tussen beide NAVO-landen zijn gespannen sinds Duitsland asiel gaf aan Turkse officieren die Ankara ervan beschuldigt lid te zijn van de GŁ[enbeweging. Volgens Ankara zat die beweging achter de mislukte staatsgreep, juli vorig jaar. Na die couppoging zijn honderden Turkse NAVO-officieren gearresteerd.
Daarnaast beschuldigde de Turkse president Recip Tayyep Erdogan begin dit jaar NAVO-bondgenoten Nederland en Duitsland van Ďnazi-praktijkení omdat Turkse ministers niet in die landen mochten spreken in aanloop naar een omstreden referendum over machtsuitbreiding van Erdogan. Dat Turkije in het SyriŽ-conflict nauw samenwerkt met Rusland - de grootste tegenstander van de NAVO - en het de Koerden - de officieuze grondtroepen van de westerse anti-IS-coalitie - lastig maakt, is ook zorgelijk.
Desondanks wordt Turkije door de andere NAVO-partners met fluwelen handschoenen aangepakt. Trump feliciteerde in april zelfs de autocratische Erdogan met het behalen van de overwinning in de volksraadpleging over de uitbreiding van zijn macht.
Dat zo voorzichtig wordt omgesprongen met Turkije heeft alles te maken met de strategische, geo-politieke positie van Turkije tussen Europa en het Midden-Oosten, en de onmisbare rol van Ankara in het SyriŽ-conflict. Toch moet Turkije worden aangesproken als het handelt in strijd met westerse waarden, bondgenoten schoffeert en aanpapt met vijanden van de NAVO. Zwijgen moedigt Erdogan aan nog meer de confrontatie binnen de NAVO te zoeken. En dat doet nog meer afbreuk aan de solidariteit binnen het bondgenootschap.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties