Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Hoofdartikeldinsdag, 27 juni 2017

Pragmatisme van May vergroot brexit-chaos
Waar de meeste politici die zo vernederend zijn verslagen uit respect voor de wil van de kiezer opstappen, gaat de Britse premier Theresa May onverdroten door. Bij de verkiezingen begin deze maand werd haar Conservatieve Partij verpletterend verslagen. Met de vervroegde stembusgang wilde May een breed mandaat van de kiezer voor de lastige brexit-onderhandelingen met Brussel. In plaats van haar parlementaire meerderheid te vergroten, verloor ze die. Ze heeft ruiterlijk toegegeven verantwoordelijk te zijn voor de ,,puinhoop" na de verkiezingen, maar weigert er consequenties uit te trekken.
Gisteren sloot May in een soort vlucht naar voren een akkoord met de Noord-Ierse kleine protestantse partij DUP over steun aan de regering van haar Conservatieve Partij. Haar regering kan nu weer rekenen op een (minieme) meerderheid in het parlement. Maar in plaats van een uitweg te vinden, lijkt ze met deze stap de problemen te vergroten.
Want de deal met de rechts-populistische DUP is omstreden, ook binnen de Conservatieve Partij. In ethische kwesties als abortus en homohuwelijk is de Noord-Ierse partij veel behoudener dan de partij van May. Ook kan de samenwerking met de DUP de situatie in Noord-Ierland bemoeilijken nu de Britse regering de schijn wekt te kiezen voor een van de partijen in het conflict tussen unionistische protestanten en katholieke republikeinen.
Nog zwaarder weegt dat het pragmatisme op grond waarvan May een akkoord met de DUP sloot, hartgrondig wordt verafschuwd door de kiezers. Het zal de kloof tussen burger en politiek verder vergroten.
Een jaar geleden kon de relatief onbekende May als opvolger van David Cameron nog bogen op een mate van populariteit. Maar door missers in de campagne heeft ze haar krediet bij de kiezers in sneltreinvaart verspeeld. Vooral het argument dat zij met vervroegde verkiezingen een groter mandaat voor de brexit-onderhandelingen wilde, werd genadeloos doorgeprikt. Na het brexit-referendum van vorig jaar was dat mandaat er immers al, dus leek het er op dat ze wilde afrekenen met de in de peilingen slecht scorende oppositionele Labour.
Mayís gok pakte uit in een vernederend verlies. Haar partij verloor de meerderheid terwijl Labour van Jeremy Corbyn boven verwachting scoorde. Corbyn doet het opmerkelijk goed bij de kiezers, vooral bij jongeren, zoals dit weekend bleek toen hij werd bejubeld op het culturele Glastonbury Festival. Veel Britten zullen het niet eens zijn met de links-radicale ideeŽn van Corbyn, maar ze kunnen wel zijn echtheid en zijn trouw aan zijn standpunten - al zijn die niet allemaal meer van deze tijd - waarderen. Corbyn slaagt er in, anders dan May, kiezers te inspireren.
De chaos in Groot-BrittanniŽ is er niet kleiner op geworden door Mayís verkeerd uitgepakte gok om vervroegde verkiezingen uit te schrijven. Door het verlies van haar partij heeft zij zoín wankele machtsbasis dat ze hardliners in haar partij niet tot de orde kan roepen. Ze heeft zich afhankelijk gemaakt van de gedoogsteun van een radicale Noord-Ierse partij. En ze heeft het vertrouwen van veel Britten verspeeld. Geen wonder dat in Brussel wordt gevraagd wat de Britse agenda voor de brexit is.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties