Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Hoofdartikelmaandag, 26 juni 2017

Er is geen alternatieve coalitie meer mogelijk
Liever had Alexander Pechtold (D66) natuurlijk met GroenLinks geregeerd. Maar tot twee keer toe bleek dat er niet in te zitten. En zelfs dan was de ChristenUnie niet zijn beste nummer twee. Anders had hij Gert-Jan Segers (ChristenUnie) niet onverwacht een lijst met punten onder de neus gedrukt - wetende dat die niet zou toegeven. Maar na deze hooghartige actie heeft de D66-leider vorige week zijn knopen moeten tellen en in moeten stemmen met onderhandeling met de ChristenUnie.
Maar na wat rondjes draaien en wegstrepen, gaat het vanaf morgen, 105 dagen na de verkiezingen, dan toch echt gebeuren: D66 en ChristenUnie gaan samen met VVD en CDA onderhandelen over een nieuw kabinet.
Op de schouders van de onderhandelaars ligt een zware last: want dit mag niet mislukken. Zelfs als ze er niet uitkomen, moeten ze toch zorgen dat ze er uit komen. Want de combinatie VVD, CDA, D66 en ChristenUnie is de enige coalitiemogelijkheid met een meerderheid in Eerste en Tweede Kamer.
Dat gaat nog zwaar worden. Want hoewel met circa vijf weken intensief onderhandelen het mogelijk is om een weldoordacht regeerakkoord te maken, wordt er rekening mee gehouden dat het kabinet er pas vlak voor Prinsjesdag is.
Vanwaar dat pessimisme? Pechtold heeft niet voor niets zo lang mogelijk geprobeerd niet met de ChristenUnie echt te onderhandelen. De twee partijen denken over aantal punten volstrekt anders, bijvoorbeeld over euthanasie, softdrugs, prostitutie, IsraŽl en de Europese Unie. En dit zijn zeer principiŽle punten voor beide partijen.
De afgelopen periode sprongen de twee, samen met SGP, het kabinet af en toe bij in de Eerste Kamer. Maar dan ging het vooral om economische of anderszins materiŽle zaken. En dat was toch anders, aldus Pechtold: ,,We onderhandelden toen over het kasboek, niet over de Bijbel." Maar ook binnen ChristenUnie-kringen was de afgelopen jaren het antwoord op de vraag of een coalitie met D66 mogelijk was dat dit wel moeilijk zou gaan worden.
Maar nu zitten ze aan tafel. En moeten ze een gezamenlijk standpunt weten te vinden over die onderwerpen waar ze het zo oneens over zijn. Daar is inschikkelijkheid voor nodig - en goede juridische teksten. Overigens niet alleen om de verschillen tussen D66 en ChristenUnie te overbruggen. Tussen VVD en CDA enerzijds en D66 en ChristenUnie anderzijds zijn ook verschillen. En dan met name op twee punten waarop het eerder al zo moeizaam ging met GroenLinks: klimaatbeleid en vluchtelingenproblematiek.
Pechtolds bezwaar tegen de ChristenUnie was niet alleen principieel, maar ook tactisch. Met drie linkse partijen in de oppositie, GroenLinks, PvdA en SP, zou D66 constant van links aangevallen worden. Dat kan hij nu pareren door simpel te zeggen: jullie zijn uitgenodigd geweest en jullie konden meeregeren. Nu jullie die mogelijkheid hebben laten glippen, moeten jullie niet piepen dat het kabinetsbeleid anders had moeten zijn.
Overigens heeft Pechtold op ťťn punt wel altijd gelijk gehad: de kleine meerderheid van slechts een zetel is de achilleshiel van deze coalitie. Er hoeft maar een Kamerlid van de coalitiepartijen ziek of tegendraads te zijn en deze coalitie begint te wankelen.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties