Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Hoofdartikelmaandag, 19 juni 2017

Voor Nederland is brexit een extra verlies
De beste ambtenaren die de Europese Commissie in huis heeft, zijn al een half jaar vrijgesteld om de onderhandelingen over de brexit voor te bereiden. Het ligt niet aan hen, maar ze hebben tot nu toe niet veel kunnen doen. Tot verbazing van Brussel legden de Britten weinig gevoel van urgentie aan de dag om hun land door het pijnlijke proces van de brexit te loodsen. De slechte voorbereiding van Londen voorspelt weinig goeds voor het verdere verloop van de onderhandelingen die vandaag officieel beginnen en die binnen twee jaar moeten zijn uitgemond in een afscheid van Groot-BrittanniŽ van de Europese Unie.
Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie constateerde in april na een slecht verlopen diner met de Britse premier Theresa May dat zij absoluut niet in de gaten heeft hoe ingewikkeld en ingrijpend de brexit wordt.
May wil uit de interne markt stappen vanwege het vrije verkeer van personen. Het grootste bezwaar van de Britten tegen de Europese samenwerking was de immigratie van Oost-Europese werknemers binnen de EU. Aan die klacht wil May gehoor geven door haar land de gemeenschappelijke markt te doen verlaten. Vervolgens wil zij een vrijhandelsverdrag met de EU onder gunstige condities waarbij zij, om Brussel onder druk te zetten, 'liever geen deal, dan een slechte deal’ heeft.
Het lijkt er niet op dat Brussel onder de indruk is van dat dreigement. Natuurlijk hecht de EU aan een goede handelsrelatie met de Britten, maar niet tegen elke prijs. Als er wederzijds importheffingen moeten worden betaald, gaat dat veel meer pijn doen in Groot-BrittanniŽ dan in de veel grotere Europese markt.
Voor Londen zullen de onderhandelingen veel taaier worden dan tot voor kort werd gedacht. Van de EU heeft zich een nieuw zelfvertrouwen en optimisme meester gemaakt nu de populistische en eurosceptische storm in Europa is gaan liggen en met de verkiezing van de pro-Europese Emmanuel Macron tot president van Frankrijk de Frans-Duitse motor van de EU weer volop draait. Het herwonnen elan zal zich weerspiegelen in een kordate opstelling jegens Londen.
De grootste verliezer van de brexit zal Groot-BrittanniŽ worden. Maar ook de EU lijdt schade. Met het verlies van het Verenigd Koninkrijk wordt de vrijhandelsmarkt een stuk kleiner en op internationaal vlak moet Europa het stellen zonder VN-Veiligheidsraadslid en militaire macht Groot-BrittanniŽ.
Specifiek voor Nederland wordt de situatie er ook niet beter op. Met de brexit en het groeiende isolationisme in de VS onder Donald Trump wordt de aloude transatlantische oriŽntatie van ons land ernstig verstoord. Het Frans-Duitse gewicht in de EU neemt toe en het is de vraag of dat in het voordeel van Nederland is. Om Frankrijk tegemoet te komen zal Duitsland waarschijnlijk instemmen met een voor Nederland onwelgevallige versoepeling van bezuinigingen en het vieren van de begrotingseisen. De EU wordt meer een Zuid-Europese EU.
Als het stof na het einde van de onderhandelingen over de brexit is neergedaald, moeten de 27 'overblijvers’ in de EU een nieuwe samenhang vinden. Het van de transatlantische ankers losgeslagen Nederland bevindt zich dan helaas niet in een goede uitgangspositie.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties