Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Cultuurzaterdag, 10 juni 2017

Veel respons op daken-actie voor Nepal
Heerenveen - De bewogen oproep van ds. Corry Nicolay uit Heerenveen - onder meer geuit in deze krant - om giften te geven voor nieuwe daken in Nepal is niet zonder resultaat gebleven. Er is ruim 6700 euro aan giften binnengekomen in de afgelopen weken. ,,Het bedrag voor de nieuwe daken in het Musahardorp is royaal gehaald. We hebben het geld overgemaakt naar Nepal en het is daar in roepies opgenomen. De golfplaten zijn besteld en het werk is in volle gang", laat de predikante weten.
In april bezocht ze met haar man het dorp Chitwan in Nepal, waar in het gelijknamige nationale park de bevolkingsgroep van de Musahar - zogenoemde onaanraakbaren - de wanhoop nabij waren. Droog zouden ze het niet houden in het moessonregenseizoen door de doorgeroeste daken die op hun huizen lagen.
Positieve uitwerking
Becijferd werd dat in totaal 5000 euro voor nieuwe golfplaten een wereld van verschil zou maken voor de leefomstandigheden van ruim 110 volwassenen en 25 kinderen.
Nicolay: ,,Het artikel in het Friesch Dagblad heeft een positieve en ook mooie uitwerking gehad. Heel veel kerken hebben een diaconale gift of de opbrengst van een collecte overgemaakt. Ook hebben we meerdere giften ontvangen van particulieren. De één gaf tien euro, een ander vijftig, of ze zeiden 'doe mij maar een dak', dus een gift van 200 euro.
Inclusief arbeidsloon was er 5800 euro nodig voor de spontaan ingezette hulpactie. ,,Dus we zijn al los." Zes arbeiders zijn bezig om in twee weken tijd de nieuwe dakplaten te monteren. Eind volgende week moet het werk klaar zijn. ,,Dat is dan waarschijnlijk nét op tijd." Een geluk bij een ongeluk is dat het regenseizoen nog niet is begonnen.
Avondmaalscollectes
De stichting Studenten en Musahar Project Nepal (SMPN) mag nog meer collectes tegemoet zien. Vier kerken hebben de avondmaalscollecte van komende zondag toegezegd aan daken voor de armste groep mensen in Nepal. ,,We zijn hier heel blij mee, want na de aardbeving in 2015 in het Gorkha-berggebied is de nood bij een andere groep laagstekastemensen erg hoog." Ingestorte scholen zijn al aardbevingsbestendig herbouwd, zodat de kinderen weer veilig en droog naar school kunnen.
De extra giften worden nu door de stichting gebruikt om in de regio ouders te helpen met de herbouw van hun huisjes. ,,De regering en de grote hulporganisaties willen daar niet komen en doen ook na ons dringend verzoek niets. Daarom willen we de komende collectes graag gebruiken om nog meer laagstekastekinderen en hun ouders te helpen om droog te wonen en te slapen."
In Nepal vertelden Thakur en Devi - twee oud-studenten met wie de Friese stichting nauw contact heeft - 'dat kerken en mensen uit Nederland de Musahar-mensen helpen'. Nicolay: ,,Een bewoner zei: 'Het maakt ons rijk van binnen dat wij echt gezien en gesteund worden'."

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties