Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Regiodonderdag, 8 juni 2017

Zelfrijdende bussen voor scholieren
Dokkum - Zelfrijdende bussen worden mogelijk volgend jaar ingezet voor leerlingenvervoer in Noordoost-Fryslân. Dit plan van het Dockinga College uit Dokkum en de provincie Fryslân is door het rijk uitgekozen als Rijksexperiment voor krimp en bevolkingsdaling.
Vorig jaar reden er voor het eerst zelfrijdende bussen in Fryslân. Het ging hierbij om elektrische shuttlebusjes die toeristen vervoerden tussen het centrum van Appelscha en het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer. De busjes hadden geen chauffeur en reden over het fietspad. Er was wel een steward aan boord om het vervoer in goede banen te leiden. De proef werd in het begin onderbroken, omdat er gevaarlijke situaties ontstonden. Later leek de kinderziekte verholpen en werd de proef hervat.
Het is volgens rector Marcel Klaverkamp nog te vroeg om aan te geven hoe het project in Noordoost-Fryslân eruit komt te zien. ,,We moeten eerst zeker weten of het door kan gaan en welk traject de bussen gaan volgen."
Klaverkamp verwacht na de vakantie meer informatie te hebben. ,,Mocht het doorgaan dan wordt het experiment niet eerder dan de tweede helft van 2018 uitgevoerd."
Het experiment zal drie maanden duren.
De school verwacht dat het aantal leerlingen in 2025 zo´n 25 procent is afgenomen. ,,Het Dockinga College had altijd meer dan tweeduizend leerlingen, maar we zitten nu al rond de 1900."
De school houdt er rekening mee dat door de krimp bepaalde vakken niet meer kunnen worden aangeboden. ,,Je kunt hierbij denken aan beroepsgerichte vakken zoals motorvoertuigentechniek, maar ook vakken als Grieks en Latijn."
Het leerlingenvervoer moet ervoor zorgen dat de leerlingen ook in de toekomst de vakken kunnen volgen die zij willen. ,,Het zou zonde zijn als een leerling er niet voor kiest om motorvoertuigentechniek te volgen omdat het niet aangeboden wordt in Dokkum. De busjes moeten hen de mogelijkheid bieden dit vak in bijvoorbeeld Surhuisterveen of een andere plek te volgen."
Er wordt momenteel nog gewerkt aan een haalbaarheidsonderzoek. Hiervan is zo´n vijfduizend euro door het rijk bekostigd. ,,We bekijken onder andere welke bussen er voor het leerlingenvervoer kunnen worden gebruikt", zegt Karin Wierda van provincie Fryslân. ,,Het worden in ieder geval niet dezelfde bussen als in Appelscha."
Daarnaast wordt er bekeken of er een steward nodig is.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties