Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Regiodinsdag, 6 juni 2017

Provincie lokt te weinig Friezen als toerist hun eigen omgeving in
Leeuwarden - Promovendus Jelmer Jeuring ziet dat de toeristische sector in Fryslân te weinig oog heeft voor 'nabijheidstoerisme´. Friezen moeten als een Marco Polo de eigen provincie gaan ontdekken.
Toeristische marketingbedrijven en de provincie Fryslân zetten de provincie te eenzijdig neer als toeristische trekpleister voor mensen die er niet vandaan komen. Dat stelt Jelmer Jeuring, die vandaag promoveert op de (potentiële) betekenis van proximity tourism (toerisme dichtbij huis) voor Fryslân.
Jeuring: ,,Uit verschillende strategische documenten over toerisme blijkt dat vooral wordt ingezet op mensen uit bijvoorbeeld België of Duitsland. Friezen zijn zelf niet zo aantrekkelijk als consument, want men denkt dat die alles al kennen. Maar het is belangrijk te beseffen dat veel mensen ook in hun eigen provincie op vakantie gaan. Dat moet gekoesterd worden."
Jeuring richtte zich op een paradox tussen nabijheid en (on)aantrekkelijkheid. ,,Als mensen het onbekende gaan opzoeken, gaan ze meestal ver weg. De attracties bij jou in het dorp of de stad denk je wel te kennen, dus die zoek je minder snel op. Proximity tourism blijft dan achter. Toerisme is er voornamelijk op gericht om mensen van buitenaf aan te trekken. Dat is op zich niet slecht, maar je mist dan een dynamiek omdat mensen uit de eigen regio er niet bij zijn."
Daar valt volgens Jeuring in Fryslân nog een inhaalslag te maken. ,,Het gaat om het bewustzijn. Friezen hebben uiteraard wel een beeld over de aantrekkelijkheid van toerisme in de provincie, maar dat geeft nooit het volledige beeld weer. Hier liggen nog kansen. Ook bekende plekken herbergen onontdekte gebieden. Het is ook heel erg streekgebonden. Als jij in Zuidwest-Fryslân woont, zal je kennis over dat gebied relatief goed zijn. Maar het kan makkelijk dat als je naar het noorden van de provincie gaat, je allemaal nieuwe dingen ontdekt. Er kan daar een voor jou onbekend museum zitten, of een meertje waar je veel lol kan hebben. Als daar bewust op wordt ingezet, kan het toerisme verbeterd worden. De provincie kan hieraan bijdragen. Die kan helpen door een breder beeld te ontwikkelen en als een soort kapstok de mogelijkheden binnen de provincie aan te reiken, bijvoorbeeld via internet."
Meer hierover in de papieren krant van 6 juni 2017

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties