Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Hoofdartikelvrijdag, 2 juni 2017

Europese Unie heeft ineens de wind mee
Er is sprake van een nieuw elan in de Europese Unie. Hervormingen die lange tijd maar niet van de grond kwamen, zijn plotseling bespreekbaar geworden. Woensdag presenteerde de Europese Commissie - het dagelijks bestuur van de Europese Unie - een verregaande 'reflectienota' waarin wordt gepleit voor een eigen begroting en monetair fonds en zelfs ťťn minister van FinanciŽn voor de eurozone. Zaken die de afgelopen jaren taboe waren om eurosceptische kiezers niet te mishagen.
Er is niet alleen ruimte voor ideeŽn over een diepere integratie. De EU stelt zich naar buiten ook assertiever op. In niet mis te verstane woorden maakte de Duitse bondskanselier Angela Merkel zondag duidelijk dat Europa afstand moet nemen van de VS en zich moet bezinnen op de eigen kracht. Samen met de nieuwe Franse president Emmanuel Macron wil Merkel de Frans-Duitse as nieuw leven inblazen om de Europese integratie te versnellen en de positie van de EU op het wereldtoneel te versterken. En met het afhaken van de VS wil de EU zich samen met China opwerpen als de nieuwe leiders om klimaatverandering tegen te gaan.
Het nieuwe Europese zelfbewustzijn kan niet los worden gezien van het uitrazen van de populistische golf, de brexit en de isolationistische politiek van de Amerikaanse president Donald Trump.
De verkiezingen eerder dit jaar in Nederland en Frankrijk hebben niet de door Brussel gevreesde overwinning voor de eurosceptische en rechts-nationalistische krachten gebracht. Sterker nog, in Frankrijk is met Macron een uitgesproken pro-Europese president aan de macht gekomen. In Duitsland lijkt het er ook niet op dat eind september de rechts-populisten van de AfD het verschil zullen gaan maken in de stembusgang.
De brexit, het afscheid van Groot-BrittanniŽ, heeft de EU-lidstaten op continentaal Europa dichter bij elkaar gebracht. Zonder de atlantisch-georiŽnteerde Britten die weinig voor meer Europese samenwerking voelden, kunnen er stappen worden genomen om de integratie te versnellen. Bovendien heeft de schok van de brexit en de nadelige gevolgen daarvan voor de Britten veel Europeanen doen beseffen dat de EU zo gek nog niet is. Daar komt nog eens bij dat met Trump in het Witte Huis het steeds duidelijker wordt dat de Europeanen hun eigen toekomst moeten vormgeven. Met conflicthaarden in een halve boog om Europa heen, een chaotische zuidgrens, een assertief Rusland en een onberekenbare Amerikaanse bondgenoot heeft de EU geen andere keus dan de krachten te bundelen om vrede en welvaart te behouden.
Het gevoel van urgentie om de EU te moderniseren is er en de omstandigheden zijn er ook naar. Nu komt het aan op de praktische uitvoering. Op dat punt heeft de EU helaas geen geweldige staat van dienst. Veelbelovende initiatieven zijn vastgelopen in de stroperige bureaucratie of gesneuveld door tegenwerking van nationale regeringen die niet konden verkroppen dat Brussel met de eer ging strijken. Gebeurt dat weer, dan bewijst de EU dat ze niet langer relevant is. Nog meer jaren van stagnatie kan de EU zich niet veroorloven. De EU verliest elke betekenis als belangenbehartiger voor de Europese burgers ťn als wereldspeler als het deze unieke kans niet weet te verzilveren.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties