Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Hoofdartikeldonderdag, 1 juni 2017

Voorzichtigheid kan ook doorslaan
Honderden kinderen in Fryslân keken er maandag naar uit, maar werden teleurgesteld: voor hen was er die avond geen wandeling van vijf of tien kilometer, als onderdeel van de Avondvierdaagse. De tocht was vanwege het verwachte slechte weer in verschillende Friese plaatsen - onder meer Leeuwarden, Franeker en Sneek - afgelast. De Avondvierdaagse werd zo een Avonddriedaagse, die voor hen - ijs en weder dienende - vanavond eindigt.
Achteraf bleek de voorzorgsmaatregel van maandag niet nodig. In de vroege avond - het tijdstip dat de basisschoolkinderen met hun begeleiders op pad gaan - scheen veelal de zon. Als het al kwam, barstte het onweer in Fryslân ´s nachts pas los.
Waarom werd overdag dat besluit dan wel genomen? Allereerst was daar het advies van de Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) aan lokale afdelingen om ,,geen enkel risico" te nemen. Verschillende van die lokale afdelingen gingen vervolgens zonder meer af op de 'code geel´ van het KNMI. In het bericht dat op sociale media werd gedeeld, werd gewaarschuwd voor 'onweer, hagel en/of sneeuw´.
De kans op die laatste vorm van neerslag was dan wel nihil, maar ook op de afgelasting op basis van een code geel valt wat af te dingen. Daarachter zit het op zichzelf begrijpelijk idee dat een organisatie niet aansprakelijk wil worden gesteld voor eventueel letsel bij deelnemers, zeker niet als het gaat om kinderen. Maar een code geel is slechts de tweede trede op een gevarentrap van vier. Daarna volgen nog de codes oranje en rood. Die laatste betekent 'onderneem actie´. Bij code geel hoort slechts 'alert blijven´, en die waarschuwing alleen was ook voldoende geweest. Als evenementen al worden afgelast op basis van een code geel, kan er weinig meer georganiseerd worden.
Daarbij werd het besluit voor afgelasting in sommige gevallen al aan het begin van de middag genomen, toen het met het weer nog alle kanten op kon. Eerst afwachten hoe het weer zich ontwikkelt, zou een logischer stap zijn geweest. Met de huidige communicatiemiddelen kunnen ouders razendsnel van elk besluit op de hoogte worden gebracht, zeker als zij daarvoor ´s middags al gewaarschuwd zijn.
In vele andere Friese plaatsen, opvallend genoeg veelal op het platteland, werd zo wel geredeneerd en vond de Avondvierdaagse gewoon doorgang. Ouders en kinderen liepen daar in warm voorjaarsweer, hooguit geplaagd door een stevige wind. De verantwoordelijkheid werd door deze organiserende comités neergelegd daar waar die hoort: bij de ouders. Die zijn zelf best in staat om risico´s in te schatten.
De algehele afgelasting van een evenement op basis van een onzekere weersverwachting tekent de doorgeslagen angst in onze maatschappij voor ongelukken, weersomstandigheden en risico´s in het algemeen. Maar meer nog: het tekent ook de angst om achteraf als schuldige te worden aangewezen.
Want dat wil geen enkele organisatie: een evenement laten doorgaan, verrast worden door onweer en vervolgens de hoon en verachting van de sociale media over zich heen krijgen. De openbare schandpalen van Twitter en internet zijn genadeloos en niemand wil daaraan vastgenageld worden.
Dat probleem blijft, helaas. Maar om daarvoor uit voorbaat elk risico te mijden, is ook geen oplossing.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties