Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Cultuurdinsdag, 30 mei 2017

Meer drukte in Friese theaters
Leeuwarden - De noordelijke schouwburgen hebben vorig jaar bijna 2 procent meer bezoekers getrokken. Dat betekent dat er meer dan tienduizend kaartjes meer verkocht zijn dan in 2015.
Een en ander blijkt uit cijfers van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). In totaal werden in 2016 tien miljoen bezoeken genoteerd.
Het aantal geprogrammeerde voorstellingen en concerten (totaal 27.975) was gelijk ten opzicht van 2015. De totale omzet steeg licht van 522 naar 523 miljoen euro. De omzetstijging ontstond doordat de concertgebouwen vaker werden verhuurd voor horeca-activiteiten.
De theaters in Fryslân, Groningen en Drenthe deden het beter dan in het zuiden van het land. Was er in het Noorden sprake van een toename van 1,9 procent; in Zeeland, Brabant en Limburg was de groei 1,1 procent.
De drukte in de schouwburgen is vooral toe te schrijven aan het genre populaire muziek 18,5 procent (5.165 voorstellingen) gevolgd door toneel en cabaret & kleinkunst met 16,5 procent. Het genre klassieke muziek beslaat 12 procent van het aanbod, literair en amateuroptredens 11 procent van het aanbod, musical en operette met 7 procent en dans 4 procent.
Het aantal mensen dat voor de VSCD-podia werkt is vergeleken met 2015 gestegen met 6,5 procent naar 14.178 personen. Opvallend daarbij is de extra personele investering op het gebied van horeca en de stijging van het aantal flexibel ingehuurde personen (+ 10,5 procent).
Internet
De ticketverkoop via het internet blijft maar stijgen. Vorig jaar gebeurde dat met 9,7 procent naar een totaalpercentage van 58 procent. De verwachting is dat dit verder zal toenemen.
De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties is de grootste belangenbehartiger van professionele theaters en concertgebouwen in Nederland. Ze richt zich met haar diensten op de leden, haar promotie op publiek en haar invloed op de politiek. De VSCD doet dit in uitwisseling en in nauwe samenwerking met leden en andere koepelorganisaties binnen de kunst- en cultuursector. In 2016 waren 142 schouwburg- en concertgebouwlocaties actief verdeeld over 121 betalende leden.
De VSCD vierde gisteren haar zeventigjarig bestaan. Ze werd destijds opgericht door vijf schouwburgen om gezamenlijk goedkoop kolen aan te kopen.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties