Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Economiemaandag, 29 mei 2017

Zorgboerderij geeft mensen met dementie zin aan het bestaan
Haskerhorne - Goede dagbesteding verbetert de kwaliteit van leven voor mensen met dementie. Dat meent Cassy van den Bosch van BoerenBlij, een zorgboerderij voor mensen met niet aangeboren hersenletsel.
Het begon allemaal zo’n zeven jaar geleden. Cassy van den Bosch haar vader dementeerde, haar moeder kreeg een herseninfarct. ,,En dan krijg je ineens te maken met zorg. En dan ontdek je dat de juiste zorg niet beschikbaar is", zegt ze tijdens de open dag op haar boerderij afgelopen weekeinde.
Van den Bosch liet de boerderij waar ze woont, verbouwen en begon met BoerenBlij: specialistische dagbesteding voor mensen met verschillende vormen van dementie of ander niet aangeboren hersenletsel. ,,Mijn vader wilde altijd kippen verzorgen. Maar in het zorgcentrum waar hij zat, was dat niet mogelijk. In de tuin werken, snoeien, mocht ook niet. Want het zorgcentrum had al een hoveniersbedrijf voor de tuinwerkzaamheden."
De frustratie over de zorg voor haar vader, werd de inspiratie voor de zorg op BoerenBlij. ,,Veel mensen die dementeren zijn moe van het niets doen. Naarmate ze achteruit gaan, wordt hen meer en meer uit handen genomen. Begrijpelijk, maar juist door deze groep mensen actief te houden, gaat hun levenskwaliteit omhoog."
Op de zorgboerderij in Haskerhorne komen achttien mensen per dag, de jongste is 54, de oudste 98. Zes dagen per week wordt er dagbesteding aangeboden. ,,Bij ons komen mensen die nog thuis wonen. We zijn er primair voor de mantelzorger, degene die de bezoeker thuis verzorgt. Doordat de mensen een dag, of meerdere dagen hier zijn, wordt de mantelzorger ontlast."
Beroepskrachten onder wie Verzorgende IG’ers en de zorgboerin en zorgboer, stagiaires en vrijwilligers begeleiden de bezoekers door de dag heen. Maar de bezoekers helpen elkaar ook. ,,Als twee bewoners een stal schoon maken en de mest wegbrengen is er altijd een die de kruiwagen kan duwen, en de ander weet waarheen."
De vraag naar zorg zoals BoerenBlij levert, neemt toe. Bij BoerenBlij is een wachtlijst, en dat geldt voor meerdere zorgboerderijen. ,,En dat is jammer, want door de juiste zorg te bieden, kunnen mensen veel langer thuis blijven wonen, in hun eigen omgeving. Dat is voor hen zelf beter, maar het is ook goedkoper dan een verzorgingstehuis."
Ook de bezuinigingen die de laatste jaren zijn doorgevoerd op de WMO raken BoerenBlij en andere zorgboerderijen. ,,Het is vechten voor onze positie. Wij moeten overleggen met vier gemeenten over geld. En ondanks dat we eigenlijk geld besparen door mensen langer thuis te laten wonen, worden onze hogere kosten die wij hebben in vergelijking met andere vormen van dagopvang niet vergoed. Terwijl die kosten er wel zijn, denk alleen maar aan het vervoer. Of aan de kosten van het onderhoud die we hier hebben."
www.boerenblij.nl

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties