Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Economievrijdag, 19 mei 2017

'Fosfaatreductie gaan we halen'
Den Haag - De fosfaatproductie in de melkveehouderij in Nederland is ook de laatste 1,5 maand verder afgenomen. Daarmee ligt de sector op koers om eind dit jaar weer onder het met Brussel afgesproken plafond te komen. Dat liet staatssecretaris Martijn van Dam gisteren weten in de Tweede Kamer. Als Nederland weer voldoet aan de norm hebben de boeren grote kans verlenging te krijgen van de derogatie; dat zijn extra rechten om mest uit te rijden en zo een grotere veestapel aan te houden.
,,In de rapportage over het eerste kwartaal zaten we op een netto reductie van 4,5 miljoen kilo fosfaat. Ons doel is dit jaar 8,2 miljoen reductie, en in ieder geval 6,6 miljoen is nodig. Uit de eigen monitoring vanuit het ministerie blijkt dat de reductie is doorgegaan. Het gaat dus heel goed", zei Van Dam gisteren. In Nederlandse dierlijke mest mag jaarlijks maximaal 172,9 miljoen kilo fosfaat zitten.
,,Het behaalde doel ligt binnen bereik. Al zijn we er nog niet, we moeten koers houden."
Melkveehouderijen moeten de veestapel terugbrengen tot het aantal gehouden dieren op 2 juli 2015, verminderd met 4 procent. Grondgebonden bedrijven zijn uitgezonderd van de korting. Volgens het fosfaatreductieplan wordt stapsgewijs afgebouwd. Van Dam denkt vanwege de snelle reductie dat hij in de loop van het jaar niet nog reductiepercentages tot 40 procent hoeft op te leggen. ,,Ik verwacht dat de laatste stap niet nodig zal zijn. Ik ben positief over wat er al bereikt is en optimistisch over wat nog moet gebeuren", zei Van Dam. Zelfs het opleggen van de maximale 20 procent reductie voor juli en augustus lijkt niet nodig.
Toch zijn er nogal wat beren op de weg naar het productieplafond, zo stelde de staatssecretaris gisteren.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties