Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Hoofdartikeldinsdag, 11 april 2017

Noord-Korea en Iran zijn gewaarschuwd
De Amerikaanse president Donald Trump zit nog geen honderd dagen in het Witte Huis of hij heeft al meer geÔntervenieerd in SyriŽ dan zijn voorganger Barack Obama in de zes jaar dat de Syrische oorlog zich voortsleept. Onder Obama beperkte de militaire actie zich tot het bombarderen van de terreurbeweging Islamitische Staat. Trump heeft na een veronderstelde Syrische aanval met gifgaswapens op burgers vrijdag een aanval met kruisraketten op een Syrische luchtmachtbasis laten uitvoeren. Daarmee heeft hij de Syrische president Assad duidelijk gemaakt dat de internationale gemeenschap niet accepteert dat chemische wapens worden gebruikt. Een eerdere aanval met gifgaswapens in 2012 door het Assad-bewind liet Obama nog straffeloos passeren.
De bemoeienis van Trump met de oorlog in SyriŽ is opmerkelijk. Tijdens de verkiezingscampagne zei Trump dat de Verenigde Staten na de geldverslindende oorlogen in Irak en Afghanistan geen nieuwe buitenlandse avonturen moeten aangaan. Het zou vanaf nu 'America Firstí worden. De binnenlandse agenda zou voorop staan en er zou internationaal alleen worden ingegrepen als Amerikaanse belangen in het geding zijn. De enige prioriteit op buitenlands gebied die hij stelde was dat IS, een directe bedreiging voor de Amerikaanse veiligheid, moet worden vernietigd. Hij zag daartoe Assad en Rusland als potentiŽle bondgenoten.
De interventie van vrijdag betekent een trendbreuk. De 'America Firstí-aanpak wordt toch minder resoluut doorgevoerd. Want zonder dat nationale belangen op het spel staan, heeft Trump actie ondernomen. Ook wordt Assad niet meer gezien als mogelijke partner maar dringen de VS aan op zijn vertrek. En van de tot nu toe warme banden van Washington met Moskou, de belangrijkste steunpilaar van het Assad-regime, is weinig meer over.
Dat Trump zich nu zo manifesteert op buitenlands terrein wil niet zeggen dat er sprake is van een strategische koerswijziging. Het was een incidentele actie ingegeven door de noodzaak om helder te maken dat de VS bereid zijn het verbod op het gebruik van chemische wapens met geweld af te dwingen. Trump wordt niet gedreven door ideologische vergezichten. Hij is een pragmaticus en hij maakt zich geen illusies over de mogelijkheid van de VS om ontwikkelingen naar hun hand te zetten. In Irak werkte een grootschalige interventie niet om van een dictatuur een democratie te maken. Het beperkte militaire optreden in LibiŽ heeft niet kunnen verhinderen dat het een land in een anarchistische chaos is gestort. En afzijdigheid in SyriŽ heeft ook niet gewerkt.
Die ervaringen nopen tot bescheidenheid en politiek realisme. En in dat licht moet de aanval van vrijdag worden gezien. Trump heeft niet de pretentie de Syrische oorlog beslissend te beÔnvloeden, maar hij wil laten zien waar zijn grens ligt als een land zijns inziens een oorlogsmisdaad pleegt. Indirect is dat een signaal aan Iran en Noord-Korea die aftasten hoe ver ze de internationale gemeenschap kunnen uitdagen. Dat ze weten dat Trump niet alles over zijn kant laat gaan, zorgt voor meer stabiliteit in de wereld. En dat Trump zich niet alleen blijkt te bekommeren om Amerikaanse belangen mag ook een geruststelling heten.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 1


Reacties:

Waar is het bewijs dat Assad verantwoordelijk is voor die gasaanval? De twee laatste zinnen van dit artikel zijn belachelijk. Meer stabiliteit en geruststellend? Wanneer de kogels jullie om de oren vliegen zullen jullie wel van gedachten veranderen.

Sidney Weening, Tottenham - dinsdag, 11 april 2017


hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties