Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Regiodonderdag, 6 april 2017

Minder huizen nodig voor statushouders
Leeuwarden - Gemeenten hoeven in de tweede helft van dit jaar minder woonruimte te regelen voor vluchtelingen met een verblijfsvergunning, zogeheten statushouders, dan in de eerste zes maanden van 2017. In totaal moet er voor het tweede deel van het jaar voor 10.000 mensen huisvesting worden gezocht, heeft staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie gisteren gemeld.
In de eerste helft van dit jaar moesten gemeenten 13.000 statushouders huisvesten. Volgens Dijkhoff hebben gemeenten en woningcorporaties de afgelopen tijd veel gedaan om aan die taak te voldoen.
Dijkhoff verwacht dat er in de eerste zes maanden van 2018 nog maar voor zesduizend mensen woonruimte moet worden gevonden. De afgelopen tijd werden minder asielaanvragen ingediend, aldus het ministerie.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat over de verdeling van de taakstelling over de gemeenten. Die is nu nog niet bekend. Een overzicht daarvan komt binnen een paar dagen, aldus een woordvoerder.
Friese gemeenten, Waddeneilanden niet meegerekend, moesten volgens cijfers van 1 maart vóór 1 juli nog voor 252 statushouders huisvesting regelen. De Friese taakstelling voor de eerste helft van dit jaar stond op 583 personen, inclusief de achterstand uit 2016 van 85 personen.
Verplicht
Gemeenten zijn verplicht huisvesting te regelen voor asielzoekers met een verblijfsvergunning. Het rijk geeft ze elk halfjaar een taakstelling. Hoe groter de gemeente, hoe meer statushouders zij moet opnemen. De provincie ziet erop toe dat gemeenten zich aan de taakstelling houden en is verplicht in te grijpen wanneer zij niet op schema liggen.
In de eerste helft van vorig jaar moest landelijk nog voor 20.000 woningen worden gezorgd.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties