Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Regiodonderdag, 6 april 2017

Sneker medicijnmethode redt levens
Sneek - Als alle medicijnen in ziekenhuizen zijn voorzien van een barcode, zouden er in Nederland jaarlijks bijna vijftig doden minder vallen. Dat is de helft van de bijna honderd mensen die nu per jaar in Nederland overlijden als gevolg van fouten met medicatie in het ziekenhuis.
Dat blijkt uit een proef die in het Antonius Ziekenhuis in Sneek is bedacht en in vier ziekenhuizen is gehouden. Naast Sneek zijn dat Tilburg, Nijmegen en Harderwijk. Het ministerie van Volksgezondheid deed officieel onderzoek naar de medicatiemethode. Daarbij worden door de ziekenhuisapotheek zelf controlebarcodes geplakt op verpakkingen waarvan de fabrikant of groothandel dat niet heeft gedaan. Het lastige in ziekenhuizen is namelijk dat pillen niet per doosje, maar aan het bed per pil worden uitgereikt.
De effecten van het nieuwe systeem zijn gunstig, blijkt uit het onderzoek. Als alle ziekenhuizen ermee zouden werken, zou het naast de vijftig doden ook 250 gevallen van ernstige gezondheidsschade schelen, plus 10.000 onnodige ligdagen.
De kans dat de verpleging verkeerde pillen aan een patiŽnt geeft, is met de helft verminderd, zegt ziekenhuisapotheker Michiel Duyvendak van het Anthonius. Hij kreeg gisteren als aanjager van de methode een Pluim van de organisatie die de barcodes ontwikkelde, GS1.
Ongeveer 80 procent van de pillen heeft wel een barcode. Het grote risico zit bij de ontbrekende 20 procent. ,,Alleen al door deze resterende medicijnen van barcodes te voorzien, boek je een enorme winst voor de patiŽntveiligheid", zegt Duyvendak. Hij wil het liefst dat de leveranciers alle pillen tot op de kleinste verpakkingen voortaan een barcode meegeven.
Nu moeten ziekenhuizen kosten maken, onder meer voor mobiele scanapparaten voor de verpleegkundigen en doordat werknemers de stickers erop moeten plakken. Alleen al in Sneek zijn dat 200.000 stickers per jaar. De financiŽle voordelen zouden landelijk zeker twintig miljoen euro per jaar zijn, omdat minder mensen ziek worden door fout medicijngebruik.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties