Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Regiodonderdag, 6 april 2017

Heel Drachten in de kleuren van De Stijl
Drachten - Heel Drachten moet 30 september een groot 'stijlschilderij´ vormen, waarbij buurten zo veel mogelijk worden verlicht in de kleuren geel, rood of blauw. Dat is een van de plannen van Museum Dr8888 voor de buitenactiviteiten in het kader van het Stijljaar 2017.
Het museum wil bewoners en ondernemers die dag aansporen een specifieke kleur verlichting te gebruiken. Met drones moeten vanuit de lucht foto´s worden gemaakt.
Bij het project Drachten in Stijl moeten de drie kleuren ook op andere momenten in het jaar terugkomen. Op het Peije Dei Festival op 3 juni worden drie evenementen 'uitgevoerd’ in een van de kleuren: een geel concert, een rode dans en een blauwe voordracht. Ook worden ondernemers gestimuleerd hun etalage in te richten met spullen in een van de kleuren, en moeten leegstaande winkelpanden tijdelijk worden ingericht op basis van de kleuren.
Het Drachtster museum heeft bij de gemeente zijn plannen ingediend voor extra activiteiten in het kader van Stijljaar 2017 en Culturele Hoofdstad 2018. Het gaat om activiteiten die plaatsvinden buiten het museum.
Modeshow
Het museum wil verder bij een modeshow in 2018 de kunststromingen De Stijl en Dada centraal stellen. Ook moet dat jaar een poëziewedstrijd worden georganiseerd. De winnende gedichten kunnen worden gepubliceerd op de buitenschermen van De Lawei en de MediaMarkt en bij de nieuwe transferia.
Sm allingerland kent in totaal 65.000 euro subsidie toe voor deze drie projecten. Over andere initiatieven van het museum is de gemeente minder enthousiast. Dat geldt bijvoorbeeld voor het plan voor de 'twaalfde fontein´, die in 2018 op het Museumplein zou moeten staan.
Het museum wil op het plein een replica plaatsen van de Van Doesburg-fontein, een fontein naar een ontwerp van kunstenaar Theo van Doesburg uit 1917. Dit plan ontstond in aansluiting op het project Eleven Fountains, waarbij alle elf Friese steden een fontein cadeau krijgen van Culturele Hoofdstad. De gemeente wil hier geen geld voor uittrekken, onder meer omdat elders de Van Doesburg-fontein al wordt gerealiseerd (in Van Doesburg-stad Leiden) en het project dus niet uniek is. Ook vraagt de gemeente zich af of het museumplein met zo´n fontein niet te vol raakt.
De projectorganisatie van Culturele Hoofdstad heeft inmiddels ook subsidie toegekend aan het museum, in totaal 25.000 euro. Aan een van de voorwaarden van de organisatie, dat de gemeente ook een 'substantiële´ bijdrage levert, is nu voldaan.
In het museum is het hele jaar aandacht voor honderd jaar De Stijl. Medio april gaat een expositie rond Theo van Doesburg van start. Van de zomer volgt er één over De Stijl en expressionisme in de tropen, met onder meer een overzicht Gerrit Rietvelds werk op Curaçao. Eind dit jaar is er nog een tentoonstelling over De Stijl en het Constructivisme in Noord-Nederlandse architectuur. De expositie rond het werk van César Domela liep begin dit jaar en was zondag voor het laatst te zien.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties