Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Economiedinsdag, 28 maart 2017

Herstel zeldzaam ras Lakenvelder koe wordt nog moeilijker
Voor de productie van melk en vlees is het koeienras de Lakenvelder niet echt geschikt. Het is vooral een dier voor een mooie invulling van het landschap. Toch worden houders van deze dieren ook geconfronteerd met fosfaatmaatregelen. Herstel van het ras wordt nog moeilijker. -
,,Een verplichte krimp van de veestapel is dit jaar niet per se nodig", zegt Arie den Blanken (65). ,,Maar uitbreiding van de hoeveelheid dieren die er vergeleken met peildatum 15 december vorig jaar op het bedrijf aanwezig was, is niet aan de orde. En dat is juist van belang willen we met zijn allen de Lakenvelder beschermen. De status van dit ras is net als dat van enkele andere koeienrassen zeldzaam. Onze pogingen om een levensvatbare populatie voor de langere termijn op te bouwen komen met de maatregel niet van de grond."
Den Blanken heeft op zijn bedrijf in Makkinga ruim dertig runderen van het oud-Hollandse ras. Begin vorig jaar kreeg hij van de Stichting Zeldzame Huisdierrassen een belangrijke erkenning voor zijn werk. Zijn bedrijf kreeg de status van erkend fokcentrum, een status die is voorbehouden aan enkele bedrijven in Nederland. Landelijk zijn er ongeveer 350 leden van het Lakenvelder stamboek met ongeveer vierduizend dieren.
Meer hierover in het Friesch Dagblad van dinsdag 28 maart

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties