Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Hoofdartikelmaandag, 27 maart 2017

Moeilijke week voor president Trump
De Amerikaanse president Trump heeft een moeilijke week achter de rug. Het laatste feit is dat de zorgverzekering die Obama had geïmplementeerd, Obamacare, blijft. Obamacare was een van de grote verkiezingsonderwerpen van Trump. Hij beloofde dat die 'vreselijke wet´ zou worden vervangen door een andere. Die zou goedkoper zijn dan Obamacare en tegemoet komen aan de wens van veel Republikeinen dat de overheid zich niet met van alles moet bemoeien.
Maar Trump heeft verloren. De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan, moest hem vertellen dat er onvoldoende Republikeinse steun is voor het alternatief dat Ryan voor Obamacare had bedacht. Ondanks zware druk van Trump op zijn partijgenoten, hadden ongeveer 35 Republikeinen te kennen gegeven tegen de plannen te zijn. Daarop werden de voorstellen teruggetrokken.
De Republikeinen zijn hopeloos verdeeld over het alternatief van Ryan. Een deel vindt de plannen van Ryan niet ver genoeg gaan. Alles wat doet denken aan Obamacare zou moeten verdwijnen, vindt dat deel. En dat was niet het geval, vonden die Republikeinen. Anderen vonden juist dat Ryans plannen te ver gingen. De zorgwet van Obama is bij veel Amerikanen geliefd geworden. Afschaffing zou tot grote onrust leiden: miljoenen Amerikanen zouden verstoken blijven van voorzieningen.
Bijzonder is dat Trump zijn nederlaag wijt aan de Republikeinen. In een persconferentie noemde hij dat de Democraten niets hadden willen bijdragen aan de hervorming van de zorgwet. Dat is zo, maar maar dat is niets bijzonders. Bijzonder is het dat enkele tientallen Republikeinen hun president hebben laten vallen.
Hier ligt een groter probleem voor Trump dan het niet doorgaan van zijn zorgwet. De Republikeinen zijn het niet eens over de gewenste koers. De partij ligt weliswaar nog niet uit elkaar, maar als op zo´n belangrijk punt als een wetsvoorstel van Trump niet alle Republikeinen achter de president staan, dan is te verwachten dat bij minder gevoelige punten sommigen hun leider niet zullen volgen. Vooraanstaande Republikeinen die tijdens de campagne voluit achter Trump stonden, hebben nu spijt van hun houding - ze vrezen dat onder Trump de partij zal splijten.
De afgang van Trump versterkt het beeld van een president die maar niet op gang komt. Er was de blokkade op de inreisverboden, er is de kwestie van eventuele Russische betrokkenheid bij de verkiezingen en er komt een onderzoek naar vertrouwelingen van Trump die tijdens campagnetijd met Russen zouden hebben gesproken. De FBI doet er onderzoek naar en ook de inlichtingencommissie van het Congres. Republikeinse leden van die commissie doen wanhopige pogingen het onderzoek af te leiden van de president. Het effect is tegengesteld.
De president zelf gaat niet handig om met een en ander. Hij kwam met de suggestie dat zijn voorganger Obama hem had afgeluisterd. Er is niets dat daarop wijst. Dat zijn suggestie op niets is gebaseerd, verzwakt Trumps positie, ook in zijn partij.
President Donald Trump is tot nu toe geen succes. En het lijkt er vooralsnog niet op dat het anders zal worden.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 2


Reacties:

Na bijna een jaar, weten we inderdaad meer over deze meneer Trump, zoals hij eigen roem stinkt naar voren brengt en de vinger nog steeds niet op de zere plek weet te leggen, namelijk de armoede en geldzorgen in eigen land. Dat Amerika gelden heeft uitstaan naar de eerste supermacht van de wereld China, deert hem zeker niet. Nee hij wil een militaire parade organiseren om met groot machtsvertoon te laten zien wat ze in huis hebben, terwijl de normale bevolking de tandartsrekening niet eens kan betalen omdat ze niet verzekerd zijn. Nee ik ben blij om in Nederland te wonen, waar de mensen nog een beetje nuchter zijn en het niet hoog in de bol hebben zitten.

Durk Bouma, Dokkum - donderdag, 8 februari 2018


Wat een eenzijdig artikel over Donald Trump! De beste man is nog maar 3 maanden in het Witte Huis en u schrijft nu al over 'afgang'. Er is ontzettend veel gebeurd in die tijd, hij heeft er voor gezorgd dat vele grote bedrijven in de US blijven, hij is Pro Live dus tegen abortus - dit zou u als christelijke krant ook moeten vermelden. Verder zorgt Trump voor een sterk leger, hetgeen Obama heeft genegeerd. Met alle dreigingen in de wereld (Noord-Korea,Iran,Isis om maar een paar te noemen) is dit erg nodig. Trump is controversieel in z'n aanpak van de problemen in dit land maar laten we hem het voordeel van de twijfel geven. Over 4 jaar weten we meer.

Henk Bouma, Las Vegas - USA - dinsdag, 28 maart 2017


hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties