Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Hoofdartikelvrijdag, 24 maart 2017

Klaver moet regeren serieus onderzoekens
GroenLinks wilde graag Nederland veranderen, won tien zetels en heeft nu de kans om te regeren. Het is niet meer dan logisch dat de coalitie met de grootste partij en de grootste winnaar als eerste onderzocht moet worden. Na het gesprek dat verkenner Edith Schippers gisteren had met Mark Rutte (VVD), Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66) en Jesse Klaver (GroenLinks) is duidelijk dat deze coalitie als eerste wordt onderzocht.
Dat wil niet zeggen dat deze partijen ook echt een kabinet gaan vormen. Veel liefde is er niet tussen VVD en GroenLinks. Klaver zei in de verkiezingscampagne een christelijk-progressief kabinet zonder de VVD te willen. Dat was ook zijn eerste advies aan Schippers. Daar bedankte Buma, die in Klavers ogen in die combinatie best premier mocht worden, vriendelijk voor.
De VVD lijkt ook weinig op te hebben met de verstrekkende groene agenda van GroenLinks. Belastingmaatregelen om duurzaam gedrag af te dwingen bij burgers, is voor liberalen een doorn in het oog. Het is natuurlijk maar de vraag of ergens in het midden tussen VVD en GroenLinks een compromis te vinden is die in beider achterbannen tot vreugde leidt. De kans dat een waterig compromis gevonden wordt, is vele malen groter.
Er is maar één manier voor GroenLinks om erachter te komen of er een bevredigend regeerakkoord met VVD te sluiten valt: deze onderhandelingen serieus nemen. Er is geen verplichting om als grote winnaar te regeren. Evenmin is er een verplichting voor onderhandelende partijen om tot een regeerakkoord te komen. Als blijkt dat het verschil tussen met name VVD en GroenLinks te groot is, dan moet er naar een andere coalitie gezocht worden. Het is dan wel aan te raden dat de informateur de mogelijke hoofdpijndossiers als eerste op de agenda zet, zodat er geen tijd verspild wordt.
Maar de mogelijkheid moet wel onderzocht worden. Heel gek is daarom de roep van enkele GroenLinksers om niet te regeren, en dus ook niet te gaan onderhandelen. Het zijn pleidooien van idealisten die vinden dat de partij geen concessies moet doen aan de idealen en vernieuwende ideeën. Publicist Rutger Bregman zei woensdag in De Volkskrant zelfs dat meeregeren leidt tot gematigdheid en kleurloosheid. ,,GroenLinks moet dus niet gaan meeregeren, met wie dan ook." Volgens hem heeft de succesvolste politicus van de laatste jaren ook nooit geregeerd - Bregman doelt hiermee op Geert Wilders.
Waar Bregman op wijst bij Wilders is dat veel partijen naar rechts zijn opgeschoven om zo wind uit Wilders´ zeilen te halen. Wat Bregman wil, is dat Klaver zo populair wordt dat andere partijen richting hem opschuiven. Klimaatbeleid en sociaaleconomische gelijkheid worden zo onderwerpen die het publieke debat gaan domineren en waar ook andere partijen zich op willen profileren.
Niemand is verplicht te regeren, een slap compromis hoef je niet te accepteren. Maar een partij die wil dat de samenleving verandert, moet niet bij voorbaat aan de zijlijn willen staan. Regeren betekent, zeker in Nederland coalitieland, dat je vuile handen moet maken. Wie ideologisch zuiver wil blijven en schone handen wil houden, heeft niets in de politiek te zoeken en kan beter activist of publicist worden.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties