Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Hoofdartikeldonderdag, 16 maart 2017

Waarom het anders was met de verkiezing
Voor het gevoel zijn de verkiezingen voor de Tweede Kamer dit jaar enerverender dan die van vierenhalf jaar geleden. Toen ging het vooral om de vraag welke partij de kar van het economisch herstel zou trekken. De uitslag leidde tot een nek-aan-nekrace. De grootste rivalen in die strijd - VVD en PvdA - waren tot elkaar veroordeeld in een regering die maar net de meerderheid had in de Tweede Kamer. Dit jaar ging het uiteindelijk niet om twee partijen - VVD en PVV - maar om de verdeling van de koek over meerdere partijen. Het bewustzijn daarvan gaf CDA, D66 en in zekere mate ook de SP, vleugels in de campagne: de lijsttrekkers van meerdere partijen noemden zichzelf kandidaat-premier. Een en ander gaf een dynamiek aan de campagne: er kon van alles gebeuren. En dat was het geval. Buma van het CDA verwierf zich een positie van de serieus-humoristische lijsttrekker die met een zekere soevereiniteit zichzelf en zijn politieke tegenstanders benaderde. PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher liet op de dag voor de verkiezingen zijn tanden zien aan Wilders. Zijn houding en zijn toon waren voor zijn achterban aanleiding om te verzuchten: had hij het zo maar eerder gedaan. En Gert-Jan Segers had de innerlijke vrijheid om zijn overtuigingen goed voor het voetlicht te brengen, voor gelovigen en niet-gelovigen. Segers hekelde het energiebeleid van de VVD: Nederland doet het slecht ten aanzien van bijvoorbeeld de transitie naar schone energie. Rutte liet in zijn verweer zien waar de VVD voor staat: meer geld voor de transitie betekent een hogere energierekening en de VVD wil juist mensen laten profiteren van de herstellende economie. Ziedaar in alle duidelijkheid de positie van de VVD over duurzaamheid. En ziedaar eindelijk het milieu als onderwerp ingebracht in een verkiezingsdebat.
Veel kiezers maakten pas in het stemhokje hun keuze: wie van de kanshebbers krijgt mijn steun? De late beslissing van veel kiezers maakte de uitslagen van de peilingen een stukje onbetrouwbaarder. Maar zorgde ook voor veel spanning, de hele verkiezingsdag tot en met laat in de avond.
De verkiezingen van 2017 zijn ook anders, omdat er honderden buitenlandse journalisten in ons land zijn. Er is een grote nieuwsgierigheid naar de uitslag: valt Nederland in de armen van de populisten? Het antwoord op die vraag klinkt in Frankrijk en Duitsland, met het oog op de naderende verkiezingen daar.
De buitenlandse belangstelling is niet alleen maar positief. In reportages en artikelen van buitenlandse media worden dingen over ons land gezegd die erg overdreven zijn of gewoon niet kloppen.
Deze verkiezingen waren ook anders door de gebeurtenissen tussen Nederland en Turkije. Er wordt gespeculeerd over de vraag of premier Rutte de Turken-bonus heeft gekregen. In ieder geval kan worden vastgesteld dat alle partijen, behalve Denk, zich achter de regering opstelden. En wellicht dat zwevende kiezers Rutte voor dat beleid wilden steunen.
Na de spanning en sensatie van gisteren is er nu de harde realiteit van het formeren. De eerste voorstellen voor een regeringscoalitie zijn er al, maar het feitelijke formeren zal wellicht lang gaan duren. Niet te lang, hopelijk: er is veel werk aan de winkel.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties