Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Regiodinsdag, 7 maart 2017

Vragen bij snelheidsmetingen op de N31
Leeuwarden - Het lijkt erop dat de snelheidscampagne op de N31 minder effectief is geweest dan Rijkswaterstaat en de politie vorige week deden voorkomen. De snelheidsmetingen na afloop van de campagne zijn gedaan in een week met winters weer, en bovendien zijn de dagen waarop is gemeten onvergelijkbaar met elkaar. Dat blijkt uit een analyse van de onderzoeken door het Friesch Dagblad. Rijkswaterstaat vindt dat de gegevens ondanks de verschillen een betrouwbaar beeld geven.
Vorige week presenteerden Rijkswaterstaat en de politie de uitkomsten van de verkeerscampagne, die werd gehouden van mei tot en met november vorig jaar. Die uitkomsten leken positief: de gemiddelde snelheid van alle verkeer op de N31 zou zijn gedaald van 106 naar 97 kilometer per uur. Het aantal extreme hardrijders (sneller dan 130 kilometer per uur) zou sterk zijn gedaald, met 80 procent op de W‚ldwei en zelfs met 100 procent op de Haak om Leeuwarden. De doelstelling - een daling van het aantal extreme hardrijders met 50 procent - werd daarmee ruimschoots gehaald.
Bij de campagne voerde de politie extra controles uit en plaatste Rijkswaterstaat borden waarop de maximumsnelheid van honderd kilometer per uur werd benadrukt. Om de uitkomst te meten, liet Rijkswaterstaat verkeersmetingen doen vůůr en nŠ de campagne. Daarbij werd iedere keer een week de snelheid van alle autoīs gemeten.
Rijkswaterstaat had op de dag van de presentatie de achterliggende gegevens van die metingen, zoals meetdata en aantallen autoīs, niet paraat. Die werden een dag later verstrekt. Wel werden de media er vorige week van verzekerd dat de weersomstandigheden ,,vergelijkbaar" waren; de tellingen zouden zijn uitgevoerd in december 2015 en januari 2017.
Uit een analyse van de rapporten blijkt dat dat laatste niet het geval is. De metingen vooraf zijn uitgevoerd in april 2015 (W‚ldwei) en mei 2015 (Haak), beide keren in een week met relatief droog en zonnig weer. Twee maanden geleden volgde de meting na afloop van de campagne. Toen was juist sprake van winterweer, met ijzel, sneeuw, slecht zicht en temperaturen rond het vriespunt. Geregeld werden in die week gladheidswaarschuwingen gegeven en iedere dag reden strooiwagens van Rijkswaterstaat op de wegen.
Meer hierover in het Friesch Dagblad van vandaag

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties