Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Sportdonderdag, 2 maart 2017

Jan van Loon is niet bevreesd voor het 'zwarte gat'
Twaalf jaar lang was Jan van Loon een van de vaste gezichten in het marathon-peloton, maar aan alles komt een einde. Zaterdag stapt hij voor de allerlaatste keer het ijs op voor een wedstrijd. Na lang wikken en wegen besloot de 31-jarige Van Loon enkele weken geleden om een punt te zetten achter zijn carrière. Op de Jaap Edenbaan in Amsterdam neemt hij tijdens de finale van de Marathon Cup afscheid.
De laatste tijd merkte Van Loon steeds vaker dat het hem moeite kostte om de volledige focus op het schaatsen te behouden. ,,Ik ben afgelopen jaar voor het eerst vader geworden en wil niet dat mijn gezinsleven lijdt onder mijn carrière als schaatser. Ik wil mijn zoon zien opgroeien." Daarnaast is de in Heeg woonachtige schaatser ook druk bezig met zijn baan als eigenaar van schaatsmagazine ,,Ik kan niet leven van het schaatsen alleen en er moet wel brood op de plank komen. Dat maakt de beslissing om te stoppen de meest logische
Van Loon functioneerde dit seizoen als routinier binnen de ploeg van AB Vakwerk, die met Gary Hekman een topsprinter in de gelederen heeft. Met zijn ervaring in het schaatspeloton bewees hij zijn waarde als een wegkapitein bij het wielrennen, die het vuile werk niet schuwde. Van Loon zorgde ervoor dat de kopman een goede uitgangspositie had voor de finale en reed gaten met vluchters dicht. Bovendien probeerde hij talenten binnen de ploeg, waar mogelijk, te ondersteunen.
Grootste frustratie
Veel won Van Loon tijdens zijn lange carrière niet. Welgeteld één keertje. Op 22 februari 2014 pakte hij de winst bij een marathoncupwedstrijd in Heerenveen. ,,Dat zou je kunnen zien als het hoogtepunt in mijn loopbaan, maar persoonlijk vind ik het Nederlands kampioenschap marathon op natuurijs in 2014 op het Veluwemeer misschien nog wel mooier. Ik begon die wedstrijd als knecht, maar voelde dat ik prima benen had en reed ineens naar de kopgroep. Dat voelde zo goed. Helaas werd ik dichtbij voor de finish bijgehaald door het peloton. Extra zuur was dat Christijn Groeneveld en Arjan Stroetinga (medevluchters, red.) wel vooruit bleven en eerste en tweede werden."
Wat ook een belangrijke rol speelde om te stoppen met schaatsen, is het gebrek aan natuurijs in de afgelopen jaren. Juist het schaatsen buiten de ijshal beschouwt Van Loon als zijn grote passie. ,,Als ik dit jaar veel wedstrijden op natuurijs had kunnen schaatsen, had ik misschien wel weer de motivatie gevonden om nog langer door te gaan. Maar dat heeft niet zo mogen zijn."
Terugblikkend op zijn carrière frustreert één ding hem het meest: het niet kunnen rijden van een Elfstedentocht. ,,Dat vind ik echt jammer. Voor marathonschaatsers staat dat gelijk aan de Tour de France in het wielrennen. Die wil je tijdens je carrière gewoon gereden hebben. Iedere zomer weer train ik me gek, in de hoop dat-ie er gaat komen, maar ik kan natuurlijk niet tot in de eeuwigheid blijven wachten."
Mocht de Tocht der Tochten volgend jaar verreden worden, dan is Van Loon daar niet bij als wedstrijdschaatser. ,,Na mijn beslissing om te stoppen viel er een last van mijn schouders. Collega-schaatsers kwamen naar mij toe en dachten dat ik er nog wel een traantje om zou gaan laten. Maar dat denk ik niet. Ik heb mooie jaren achter de rug en hoop mijn carrière zaterdag op een mooie manier af te sluiten. Geloof me: ik val echt niet in een zwart gat."

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties