Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Hoofdartikeldinsdag, 28 februari 2017

Zorgelijke golf van antisemitisme in VS
Er is duidelijk sprake van toenemend antisemitisme in de Verenigde Staten. Joden zijn meer dan voorheen mikpunt van spot en agressie. De vraag is of dat iets te maken heeft met de verkiezing van Donald Trump tot president.
In de eerste twee maanden van dit jaar is het ongekend hoge aantal van zeventig incidenten gerapporteerd tegen joodse instellingen in de VS. Het gaat om valse bommeldingen, bekladdingen met swastika´s en het schreeuwen van pro-Hitler-verwensingen naar rabbijnen en andere burgers die duidelijk herkenbaar zijn als jood. Zondag werden op een joodse begraafplaats in Philadelphia zeker honderd grafstenen vernield. Vorige week werden op een joods kerkhof in St. Louis zeker 170 zerken omvergegooid. Daarnaast zijn er talloze antisemitische verwensingen op internet die niet terechtkomen in de treurig stemmende statistieken.
De opponenten van Trump zien een glashelder verband tussen zijn verkiezing en de toename van het anti-joodse geweld. In de campagne kreeg Trump steun van de uitgesproken nationalistische beweging Alt Right. En Trumps belangrijkste strateeg Steve Bannon is oud-baas van de zeer rechtse nieuwssite Breitbart die soms ook in verband wordt gebracht met antisemitisme.
De vraag of Trump een antisemiet is, is eenvoudig te beantwoorden. Dat is hij niet. Zijn schoonzoon en belangrijkste adviseur is joods en zijn favoriete dochter Ivanka heeft zich tot het joodse geloof bekeerd. Trump noemt zich zelf ,,de minst antisemitische persoon ter wereld" - al zegt dat niet alles - en hij heeft herhaaldelijk verklaard dat hij de grootste bondgenoot van de joodse staat is. Hij wil de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem verplaatsen en de Verenigde Naties straffen voor anti-Israëlische resoluties.
Toch heeft Trump volgens critici de schijn tegen. In de campagne haalde hij uit naar Wall Street waarbij hij joodse bankiers met naam en toenaam noemde. En het Amerikaanse Anne Frank Center zegt dat Trump zich schuldig maakt aan Holocaust-ontkenning omdat hij de tijdens de herdenking van de jodenvernietiging in de Tweede Wereldoorlog de joden specifiek niet noemde als slachtoffers van het nazisme. Maar hierbij kan ook sprake zijn van onkunde of kwaadwillende speechschrijvers. Ook verwijtbaar, maar nog geen antisemitisme.
Prominenten van beide politieke partijen, de Republikeinen en de Democraten, riepen Trump vorige week op in scherpe bewoordingen de golf van jodenhaat te veroordelen. Inmiddels heeft hij dat gedaan, zij het rijkelijk laat. Hij noemde de aanvallen op joodse instellingen ,,pijnlijk en een trieste herinnering aan het werk dat nog moet worden gedaan om haat en vooroordelen uit te roeien".
Maar vooralsnog laat hij het bij deze retoriek. Op geen enkele wijze geeft Trump er rekenschap van dat hij met zijn nationalistische agenda onbedoeld wel eens kwade krachten in de samenleving in de kaart zou kunnen spelen. En hij presenteert zich als een man van gezag en orde, maar hij verzuimt de politie opdracht te geven de haatzaaiers die onschuldigen terroriseren hard aan te pakken. Trump noemt zich een vriend van de joden, maar als woorden niet worden gevolgd door daden is zo´n statement niet meer dan verplaatsing van lucht.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties