Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Hoofdartikeldonderdag, 9 februari 2017

Schade in Groningen is meervoudig
In Groningen vond deze week de Grote Fakkeltocht plaats: een protest tegen de gaswinning, met name op het punt van de veiligheid. Tussen de drie- en vierduizend mensen deden mee aan het initiatief. Het aantal demonstranten lijkt niet zo hoog, maar voor Groningse begrippen is het toch een aardige score.
Laten we aannemen dat het aantal Groningers dat meeliep 3500 is. Dat staat gelijk aan 0,6 procent van het inwonertal van de provincie (583.700). Datzelfde percentage (0,6) van het aantal Nederlanders (17 miljoen) is 102.000. Ofwel: zou er een nationale protestmars zijn die hetzelfde percentage betogers van de bevolking trekt als deze week in Groningen, dan zouden er 102.000 Nederlanders op het Malieveld staan. Geen kleine demonstratie: alle media zouden er uitgebreid aandacht aan hebben besteed en de politiek zou met meer moeten zijn gekomen dan loze beloftes om de demonstranten tevreden te stellen.
Er valt van alles in te brengen tegen deze vergelijking, maar de strekking is duidelijk. Groningers zijn het gas, de NAM en de politiek zat, meer dan zat. De onveiligheid is er al zo lang, de verontwaardiging heeft zich door haar hardnekkigheid genesteld in hoofden en harten, en de onvrede over de manier waarop schade wordt vastgesteld en hersteld maakt mensen soms letterlijk ziek.
Het lijsttrekkersdebat dat gisteren in Groningen plaatsvond in het kader van de landelijke verkiezingen, leverde solidariteitsverklaringen op van de politici en beloftes over het terugdraaien van de gasproductie. Plus de bereidheid van partijen om de rol van de NAM te bekijken, in het geheel van het vergoedingensysteem voor mensen die door aardbevingen schade aan hun huis hebben.
Cabaretier Freek de Jong heeft tijdens bezoeken aan Groningen met succes geprobeerd de krachten van het verzet te verenigen. Het resultaat van zijn werk werd versterkt door dat van cabaretier en televisiepresentator Arjen Lubach. Die liet zien hoe partijdig de afwikkeling van de schade is. Het gevolg: Groningers voelen zich gesterkt en hebben weer (even) energie om van zich te laten horen.
De schade in Groningen is veel groter dan die als gevolg van aardbevingen. Er is vooral mentale schade: angstige mensen, zieke mensen door gevoelens van hopeloosheid en ontkenning. En vooral: de schade dat mensen het vertrouwen in politiek en instanties volledig kwijt zijn. De mooie woorden van de lijsttrekkers tijdens het debat in Groningen, kan dan ook op veel Groningers niet veel indruk meer maken.
De manier waarop de politiek is omgegaan met de gaskwestie, laat zien hoe gemakkelijk politici zich minder door inhoud laten leiden - de schade in meerdere betekenissen - dan door aantallen kiezers. Ruwweg gezegd: als de aardbevingen zich zouden voordoen in en rond Amsterdam of Den Haag, dan waren er al lang vergaande maatregelen genomen. De platte reden is: in en rond Amsterdam en Den Haag wonen meer mensen - meer kiezers. Bovendien wonen veel Kamerleden en ministers/staatssecretarissen daar en reken er op dat die na het schudden van hun bed en scheuren in hun huis ander beleid zouden hebben gevoerd dan nu het geval is.
Of de betrokkenheid van de lijsttrekkers, gisteren, blijvend is, moet blijken.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties