Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Hoofdartikeldonderdag, 2 februari 2017

Forum Democratie en andere ontevredenen
De politieke beweging Forum voor Democratie had gisteren een belangrijke middag. De club onder leiding van Thierry Baudet was in de Tweede Kamer als 'beloning’ voor een burgerinitiatief dat een parlementaire enquête wil over de invoering van de euro. De beweging haalde ruimschoots de norm van veertigduizend handtekeningen om een onderwerp op de agenda van de Kamer te krijgen.
Waarom na zo veeljaren nog een enquête over de manier waarop Nederland aan de euro ging? Omdat volgens het Forum de Nederland onjuiste informatie hebben gekregen over de werking van de euro. De invoering zou Nederland geen geld kosten en er zou geen overdracht zijn van beslissingsbevoegdheden (soevereiniteit). Inmiddels is gebleken dat het allemaal anders ligt. Iedere Nederlander die werkt, staat via Europa garant voor twintigduizend euro van de enorme schulden die zuidelijke landen hebben. En, volgens het Forum, is er wel degelijk sprake van soevereiniteitsoverdracht van Nederland naar Brussel. Bovendien leidt het Europese beleid van massale aankopen van waardepapieren bij banken tot een historisch lage rente. Ook om de zuidelijke landen te helpen. Die lage rente berokkent veel schade aan onder meer spaarders en gepensioneerden. Dat leidt tot vermindering van koopkracht. Dat betekent minder bestedingen. En dus lagere economische groei, met weer minder bestedingen als gevolg.
Wat wisten de Nederlandse politici die Nederland rijp hebben gemaakt voor de overgang naar de euro? En: wat hadden die politici kunnen of moeten weten? Waarom luisterden die politici niet naar de kritische geluiden die er waren, in Nederland en in andere landen? Dergelijke vragen stonden op de agenda voor het gesprek in de Tweede Kamer. Helaas voor Baudet en zijn kompanen wil de Kamer geen enquête. Maar het Forum heeft nóg een agendapunt: meedoen aan de Kamerverkiezingen van maart. De Kiesraad komt morgen met de lijst van partijen die kunnen meedoen. Er is weinig reden om te denken dat het Forum het niet haalt.
De standpunten van de nieuwe partij hebben bijna allemaal een ondertoon van verzet tegen heersende opvattingen, politieke cultuur en beleidslijnen. Een duidelijk voorbeeld is het willen openbreken van het partijkartel. Forum vindt dat politiek, bestuur en andere sectoren worden beheerst door een kleine groep mensen die zichzelf en elkaar aan de baantjes helpt - denk aan partij-politieke benoemingen.
Het is niet verstandig de opvattingen van Forum te negeren en dat geldt ook voor die van andere nieuwkomers op het erf voor het gebouw van de Tweede Kamer. De opvattingen van deze en gene hebben een signaalfunctie. Veel nieuwe partijen benoemen zorgen, frustraties en ander ongerief van burgers. Het is verstandig die gevoelens niet weg te wuiven met argumenten die wel in Den Haag geldig zijn, maar bij de mensen thuis op de bank niet. Forum en andere nieuwkomers kunnen helpen het gesloten front van vanzelfsprekendheden bij politici en bestuurders open te breken. Zo’n exercitie op z’n tijd is gezond. Dat is nu zeker het geval: het hoge aantal inschrijvingen bij de kiesraad is óók een belangrijk signaal van onvrede over van alles: de politiek is niet in rapport met een deel van de samenleving.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties