Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Hoofdartikeldinsdag, 24 januari 2017

Denkt de EU na over toekomst na brexit?
Als een van de eerste wereldleiders maakt de Britse premier Theresa May deze week haar opwachting bij de Amerikaanse president Donald Trump. Het belangrijkste onderwerp van gesprek zijn de handelsbetrekkingen met de VS na het vertrek van Groot-BrittanniŽ uit de EU, de brexit. Vorige week zei May dat zij kiest voor een harde breuk met de EU. Dat betekent dat Groot-BrittanniŽ ook geen lid blijft van de interne markt. Dan zou het Verenigd Koninkrijk zich nog steeds moeten houden aan allerlei Europese regels.
May mikt op een nieuw vrijhandelsverdrag met de EU. Daarnaast moet Groot-BrittanniŽ, nu het buiten de EU komt te staan, opnieuw onderhandelen met andere landen over handelsakkoorden.
Als Hillary Clinton en niet Donald Trump in het Witte Huis had gezeten, had May er niet voor gekozen alle banden met de EU volledig door te snijden. Clinton zou de lijn hebben gevolgd van partijgenoot en voormalig president Barack Obama die de Britten duidelijk maakte dat ze bij een harde brexit achter in de rij zouden staan bij het sluiten van een handelsdeal.
May rekent er op dat zij met Trump, die de brexit en het uiteenvallen van de EU toejuicht, wel een goed handelsakkoord kan sluiten. Trump zou dat kunnen doen om een wig te drijven in de EU in de hoop dat meer lidstaten het Britse voorbeeld volgen. Maar Trump kan ook van de kwetsbare positie van May gebruik maken en haar met een slechte deal afschepen.
Eigenlijk legt May haar lot in de handen van Trump. Als zij er niet in slaagt met hem zaken te doen, dan blijft zij met lege handen achter. Maar komt May thuis met een goede deal, dan staat zij met een sterke bondgenoot aan de andere kant van de Atlantische Oceaan sterker in de onderhandelingen met de EU.
Er is de EU alles aan gelegen het Britse vertrek uit de EU zo moeilijk mogelijk te maken om mogelijke afscheidingsplannen van andere EU-lidstaten in de kiem te smoren. Niet dat andere landen al zo ver zijn als Groot-BrittanniŽ. Dat land is om historische redenen altijd een buitenbeentje geweest. Continentale West-Europese landen die na de Tweede Wereldoorlog in puin lagen, zien de Europese samenwerking als een vredesproject. Een garantie dat niet zo snel meer onderling oorlog wordt gevoerd. Voor Oost-Europese landen die zich hebben ontworsteld aan de onderdrukking van de Sovjet-Unie, betekent de EU bescherming tegen nieuwe overheersing. Groot-BrittanniŽ is in de oorlog niet bezet geweest en het was een van de overwinnaars. Het belang van Europese integratie is voor Londen dus niet zo urgent.
Het eurosceptische sentiment mag dan elders in de EU minder sterk zijn, dat neemt niet weg dat die gevoelens wel degelijk toenemen. En als May met hulp van Trump de brexit tot een succes weet te maken, dan geeft dat eurosceptici de wind in de rug. Het slaat Brussel het argument uit handen dat voor een gezonde economische ontwikkeling de EU onmisbaar is.
De noodzaak van het Europese project wordt van alle kanten betwist. Door Londen, door Trump en door eurosceptische politici en burgers. Hoog tijd dat de EU nog eens helder uitlegt waarom ze bestaat. En dat ze burgers in deze tijden van internationale onrust een gevoel van veiligheid en houvast geeft.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties