Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Sportmaandag, 9 januari 2017

Onhandige dingen
Column Ruud Doevendans
In het voetbalmaffe Apeldoorn van de late jaren tachtig was hij even beroemd als berucht. Met zijn struisvogelachtige loopje, zijn warrige bos lang haar, arrogantie én karrevracht aan goals was hij bepaald geen populaire speler. Wie tegen Columbia moest, had de messen geslepen. Want bij Columbia speelde de meest irritante speler op de regionale voetbalvelden. Ook de beste, trouwens. Jurgen Streppel.
In 1989/1990 was het duel tussen 'mijn’ Robur et Velocitas, waar ik het doel verdedigde, en Columbia al vroeg in het seizoen de grote topper in de (schrik niet) derde klasse. De plaatselijke radiostations buitelden over elkaar met voorbeschouwingen op de wedstrijd. Tweeduizend toeschouwers en een keur aan spandoeken zorgden voor een sfeervolle entourage. Robur - Columbia was echter toch vooral Robur tegen Streppel. Jurgen had zonder lijfelijk aanwezig te zijn onze kleedkamer beheerst. Hoe schakelden we hem uit? Desnoods letterlijk.
Maar tijdens de warming-up voor het duel kwam Jurgen niet uit zijn trainingspak en deed hij niet mee met de basisspelers. We keken elkaar aan: speelde hij werkelijk niet? Geblesseerd, misschien? Zou dat even een meevaller zijn! Welnee. Hij deed gewoon mee. Het was weer zo’n onnavolgbaar een-tweetje tussen trainer Van Werven, een uitdagende regionale Jose Mourinho avant la lettre, en zijn spits. Ze hadden willens en wetens een reserve-speler als 'basisspeler’ de warming-up laten doen. Bedoeld om ons af te leiden. Wat deels nog lukte ook.
Daar stonden we dan, vlak voor de wedstrijd, in de catacomben. 'Ruud, goede wedstrijd’, zei Jurgen ontspannen met een cynische glimlach om de mond. 'Jij ook’, antwoordde ik verbeten. 'Lul’, dacht ik erbij. Wij schoten de eerste bal in de buurt van de dug-out van Columbia, zoals we ons hadden voorgenomen, snoeihard tegen de trainer aan. De toon was gezet. Wij maakten snel 1-0. Columbia snel 1-1. Daar bleef het bij, wat voor de wereldvrede in Apeldoorn ook maar beter was. Wie de doelpuntenmaker bij Columbia was? Volgende vraag.
Wat is het toch bijzonder om te zien dat die provocateur van weleer zich ontwikkeld heeft tot een alom gerespecteerde en gewaardeerde nationale toptrainer. Met sc Heerenveen komt hij komend weekeinde als vierde in de stand de winterstop uit.
Twee jaar geleden sprak ik hem in mijn rol als eindredacteur van vakblad De Voetbaltrainer. Hij was onherkenbaar, en niet alleen omdat die enorme haardos had plaatsgemaakt voor een schedel als een biljartbal. De arrogantie was ingeruild voor een en al vriendelijkheid. 'Ik deed vroeger soms heel onhandige dingen’, zei hij. We konden erom lachen. De volwassenheid had haar intrede gedaan. Bij Jurgen. Bij mij.
Reageren? Mail naar sport@frieschdagblad.nl

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties