Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Hoofdartikeldinsdag, 3 januari 2017

Gaan we afwachtende Obama straks missen?
De Russische president Vladimir Poetin zou zijn Amerikaanse ambtgenoot Barack Obama een vernederend lesje intimidatiepolitiek hebben gegeven door strafmaatregelen van Washington tegen Rusland niet te beantwoorden. Vorige week zette Obama tientallen Russische diplomaten (lees: spionnen) uit vanwege de Russische bemoeienis bij de presidentsverkiezingen. Alom werd erop gerekend dat Moskou als tegenreactie Amerikanen zou uitwijzen. Dat Poetin dit niet deed, wordt in politieke kringen gezien als een meesterzet. De impliciete boodschap zou zijn dat Obama is afgeserveerd. Hij doet er niet meer toe nu over een kleine drie weken Donald Trump aantreedt als president. Trump, die bewondering heeft voor Poetin als leider, was erg onder de indruk van diens tegenzet. ,,Ik heb altijd geweten dat hij heel slim is", liet de aankomend president weten via Twitter, zijn gebruikelijke kanaal om zijn mening te geven.
Obama beschuldigt Rusland ervan de e-mails van de Democratische partij hebben gehackt om zo invloed te hebben op de uitkomst van de presidentsverkiezingen. Obamaīs partij en presidentskandidaat Hillary Clinton hadden tijdens de campagne veel last van de hacks. Obama gaf tijdens de verkiezingscampagne weinig ruchtbaarheid aan de kwestie om de indruk te vermijden dat hij zich met het verkiezingsproces wilde bemoeien ten gunste van Clinton. Hij trof geen vergeldingsmaatregelen uit angst dat de Russen nog harder zouden terugslaan. Nu hij relatief laat wel stappen neemt, zijn de Russen niet onder de indruk.
Die> aanpak wordt als kenmerkend gezien voor de buitenlandse politiek van Obama: weifelend en te laat reagerend. Obama krijgt het verwijt dat hij door zijn afwachtende houding een vacuum heeft geschapen waardoor kwaadwillenden aan invloed en macht hebben gewonnen. China rukt op in de Zuid-Chinese Zee, Rusland heeft de Krim geannexeerd en Iran is door de bemoeienis met de oorlog in SyriŽ een regionale grootmacht geworden. De president krijgt ook voor de voeten geworpen dat het Assad-regime in SyriŽ aan de winnende hand is omdat Obama een paar jaar geleden weigerde in SyriŽ te interveniŽren ondanks dat Assad een 'rode lijnī overschreed met de inzet van chemische wapens.
Je kunt je afvragen in hoeverre Obama ervoor verantwoordelijk is dat de Amerikaanse macht en invloed in de wereld slinkt. Het is nu eenmaal een gegeven dat de ontwikkeling al langer gaande is dat niet langer ťťn supermacht het voor het zeggen heeft. Ook is de vraag gerechtvaardigd wat Obama dan wel had moeten doen. De Amerikaanse oorlogen in Irak en Afghanistan hebben geleerd dat ingrijpen soms een grotere chaos teweegbrengt dan afzijdig blijven.
Gaat Trump het beter doen? Waarschijnlijk niet. Trump wordt gezien als een man die net zoals Poetin snel uit de heup schiet en de confrontatie niet schuwt. Voor de stabiliteit is enige bedachtzaamheid ŗ la Obama misschien meer op zijn plaats. De wereld kent genoeg leiders als Poetin, Trump, Erdogan (Turkije) en Duterte (Filipijnen), voor wie alleen het recht van de sterkste geldt. Als de verwachting bewaarheid wordt dat aan dit rijtje ook de president van de VS kan worden toegevoegd, dan ziet de wereld er straks heel anders uit.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 1


Reacties:

Vraag: gaan wij de afwachtende Obama straks missen?
Antwoord: Neen, want hij heeft Israėl bijna aan het eind van zijn ambtsperiode nog een loer gedraaid en daarmee de Palestijnen, die het Joodse volk en de staat Israėl willen ausradieren, steun gegeven. Het lijkt mij een persoonlijke wraakoefening op Netanyanu, de nu nog president van de USA onwaardig.

J. Elsinga, Ermelo - dinsdag, 10 januari 2017


hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties