Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Regiozaterdag, 23 juli 2016

Fout bij DNA-check zedenzaak
Leeuwarden - Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft een fout gemaakt bij het verwerken van een DNA-profiel van een 29-jarige verdachte van een zedenmisdrijf. Hierdoor kon het DNA niet worden gelinkt aan DNA dat al in de databank voor strafzaken zat. De Leeuwarder bleef daardoor nog ruim drie weken op vrije voeten. Twee dagen na de fout heeft de man geprobeerd een 31-jarige vrouw uit Leeuwarden te verkrachten en te mishandelen.
De slachtoffers zijn gisteren door het Openbaar Ministerie op de hoogte gesteld van de fout. Dat de match in eerste instantie werd gemist betekent dat het derde delict waarvan de man wordt verdacht vermoedelijk niet zou hebben plaatsgevonden, meldde het OM gisteren.
De Leeuwarder wordt verdacht van drie zedenzaken. De eerste vond plaats op 22 mei in de Bloemenbuurt in Leeuwarden. Het slachtoffer, een zestigjarige vrouw, werd in haar woning misbruikt. Op 25 mei probeerde de man een 52-jarige plaatsgenote te verkrachten en te mishandelen. DNA dat bij dat onderzoek werd aangetroffen werd naar het NFI gestuurd.
De fout bij de verwerking ervan werd op 30 mei gemaakt. Een DNA-profiel bestaat meestal uit dertig getallen. Eén getal is verkeerd ingevoerd in de databank met verzameld materiaal. Bij een tweede controle werd duidelijk dat er een match was.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties