Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Regiozaterdag, 23 juli 2016

Maandag duidelijkheid over proces Achtkarspelen
Buitenpost - De FNP in Achtkarspelen brengt maandag verslag uit over de gesprekken die in de afgelopen dagen zijn gevoerd om tot een nieuwe coalitie te komen. De fractie gaat daarmee in op een verzoek van ChristenUnie, die verzocht om helderheid over de stand van het proces. ,,Wij willen op basis van de verkenningen weten: hoe staat het ervoor?", zegt CU-fractievoorzitter Klaas Antuma.
De onderhandelingen verliepen tot nog toe stroef in Achtkarspelen. FNP en GBA spraken met CDA, maar die laatste partij zei begin deze week nog onvoldoende vertrouwen te hebben in de FNP om verder te onderhandelen.
De FNP en GBA samen hebben negen zetels. Om een raadsmeerderheid te krijgen zijn minimaal elf zetels nodig. Een samenwerking met VVD levert geen raadsmeerderheid op. Een nieuwe samenwerking met PvdA lijkt niet voor de hand te liggen. ChristenUnie heeft drie zetels, maar Klaas Antuma liet eerder in deze krant weten dat hij liever heeft dat het CDA een verkenning begint naar een nieuw te vormen coalitie. Die partij is met vijf zetels na de FNP de grootste partij in de gemeenteraad.
Vicefractievoorzitter Sake van der Meer van FNP liet gisteravond weten dat zijn partij de handdoek nog niet in de ring gooit. Hij noemt het verzoek van ChristenUnie ,,op sich legitym" en is van plan maandagavond alle fracties in te lichten over de stand van zaken. De afgelopen dagen heeft hij nog veel gesprekken gevoerd met partijen, zegt hij. ,,Moandei bringe wy ferslach út. Dan komt der dúdlikheid."
De coalitie van Achtkarspelen (FNP, GBA, PvdA) viel vorige week uiteen, nadat de FNP met een motie kwam om het budget van het Sociale Domein met 3 procent te verlagen, gezien het overschot. Voor coalitiepartner PvdA kwam dat als een verrassing. De partij stapte boos uit de coalitie. Vervolgens stapten de drie wethouders op.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties