Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Economiewoensdag, 20 juli 2016

Meer cruiseschepen naar Stavoren door terminal
Stavoren - Havenmeester Jan van der Veen moest al een paar jaar nee verkopen aan reisorganisaties die met een cruiseschip in Stavoren wilden aanleggen. Nu de nieuwe cruiseterminal gereed is kan hij eindelijk aan de vraag voldoen.
,,Dit is een mooi voorbeeld van de positieve impuls die we Stavoren met het Friese Merenproject hebben gegeven", vertelt gedeputeerde Klaas Kielstra bij de opening van de terminal. Volgens wethouder Maarten Offinga van Súdwest-Fryslân is er de afgelopen jaren veel in Stavoren geïnvesteerd. ,,Het volgende project is de herbouw van het oude blokhuis. Met deze investeringen proberen we meer toeristen naar de vaste wal te trekken."
Fietscruise
Kapitein Bianca Ernst legde gisteren voor het eerst bij de terminal aan met het cruiseschip de Serena uit Heesch. ,,We komen hier al een paar jaar, maar dit is een grote verbetering. Daarvoor gingen de gasten met een loopplank vanaf het bovendek aan wal. Onze gasten zijn vaak wat ouder en dat was voor hen niet altijd een veilige situatie."
Met de Serena vaart zij de komende weken naar Stavoren voor fietscruises. Gasten gaan met hun fiets aan boord om op verschillende plekken een tocht te maken. ,,Vooral in Duitsland worden deze tochten steeds populairder. Deze cruise is ook door een Duits reisbureau georganiseerd."
De meeste gasten van de Serena die gisteren bij de opening aanwezig waren kwamen dan ook uit Duitsland. ,,Het is hier heel mooi", vertelt Fred Hildenberger uit Rheinland-Pfälz. ,,Dertig jaar geleden was ik leraar en ben ik hier met mijn klas geweest met een cruise. Het is leuk om hier weer te zijn. Door het vlakke landschap kun je hier prachtig fietsen."
Volgens Van der Veen zijn juist de fietscruises interessant voor een plek als Stavoren. ,,Sommige cruiseschepen liggen alleen even in de haven. De fietsers gaan vaak de stad in om wat te eten en te drinken terwijl ze op het schip wachten dat hen weer oppikt."
Langere schepen
Met de nieuwe terminal kan Van der Veen ook langere cruiseschepen een plek bieden. ,,Het zijn vooral de riviercruiseschepen die hier aanleggen. Nu is er ook ruimte voor schepen met een lengte van 110 meter."
Gisteren stapten de gasten van de Serena in Lemmer op de fiets. In Stavoren werden zij weer opgepikt om door te varen naar Texel. Offinga: ,,Met dit weer van Stavoren naar Texel, daarvoor hoef je niet met een cruise naar de Caraïbische Zee. Ik zie wel toekomstmogelijkheden voor cruises in Fryslân."
Friese Merenproject
Het Friese Merenproject liep officieel vorig jaar ten einde. Een paar projecten kregen echter extra uitlooptijd. Offinga: ,,We zijn onder andere nog bezig met een jachthaven in Workum, en in Bolsward worden negen projecten aangepakt."

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties