Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Hoofdartikelzaterdag, 16 juli 2016

Angst voor terrorisme een slechte raadgever
En weer is Europa zwaar getroffen door een terroristische aanslag. Een man in een vrachtwagen in het Franse Nice reed donderdag aan het eind van de Franse nationale feestdag in op een mensenmenigte. Minstens 84 mensen kwamen om het leven. Het was de derde grote aanslag in Frankrijk in anderhalf jaar. Eerder dit jaar vonden in Brussel twee terroristische aanslagen plaats. Daarnaast werden ook het Turkse Ankara en Istanbul door terrorisme getroffen.
Het Europees kampioenschap voetbal in Frankrijk werd zwaar bewaakt uit vrees voor een aanslag. Het blijft speculeren of dit evenement door de massale aanwezigheid van politie en leger gevrijwaard bleef van terroristisch geweld. Maar de gruwelijke terreurdaad in Nice bewijst dat het moeilijk blijft een samenleving ertegen te beschermen. Hoe moet je je wapenen tegen een terrorist die een auto gebruikt als dodelijk wapen?
De terreurbeweging Islamitische Staat was er snel bij om de aanslag op te eisen. Het bloedbad in Nice zou een vergelding zijn voor de dood van de militaire leider van de organisatie die onlangs werd gedood nabij Mosul. Of de moordenaar in Nice rechtstreeks werd aangestuurd door IS vanuit Syrië is de vraag. Mogelijk gaat het om een eenling die zich echter wel heeft laten inspireren door het jihadistische gedachtegoed van IS.
De grote vraag waar de open en democratische rechtsstaten in Europa zich voor zien gesteld zien, is hoe de burgers hun gevoel van veiligheid kunnen behouden. Terrorisme streeft ernaar een maatschappij te verlammen en angst aan te jagen door willekeurig slachtoffers te maken. Juist het feit dat iedereen erdoor getroffen kan worden, maakt het zo moeilijk afdoende preventieve maatregelen te nemen. Bovendien kan iedere eenling kwaad in de zin hebben. Weet die er maar eens uit te pikken in de menigte voordat hij tot zijn daad komt. Als hij geen deel uitmaakt van een te traceren terroristisch netwerk is dat bijna onmogelijk. Een optie is om de gemeenschap waartoe hij behoort te bewegen om elk signaal van radicalisering dat waargenomen wordt, in een vroeg stadium door te geven aan de autoriteiten. Dat vergt intensief contact tussen overheid en allerlei gemeenschappen in de maatschappij. Nog afgezien van de vraag of dit altijd helpt, roept dit ook het verwijt van een deel van de maatschappij op dat de overheid ´theedrinkt met moskeebesturen´.
Frankrijk zal de bombardementen op IS in Irak en Syrië waarschijnlijk gaan opvoeren. De noodtoestand zal worden verlengd. Ook zullen veiligheidstroepen een klopjacht houden op mogelijke handlangers en andere potentiële aanslagplegers. Het is de plicht van de overheid de burgers zo goed mogelijk te beschermen. Terroristen moeten weten dat zij niet het laatste woord hebben en dat uiteindelijk gerechtigheid zal zegevieren. Maar de staat moet ook beseffen dat anti-terreurmaatregelen niet zo ver moeten doorschieten dat een politiestaat ontstaat. Dat is in strijd met Europese normen en waarden en het speelt de terroristen in de kaart die angst willen zaaien.
Ook burgers moeten zich niet laten bang maken. Er is reden voor angst. Maar we moeten niet bang zijn voor terroristen. We moeten bang zijn dat wij toestaan dat wij door hen ons dagelijks leven laten ontwrichten.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties