Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Hoofdartikelvrijdag, 15 juli 2016

Privacy van EU-burgers niet goed beschermd
Er is heel wat gaande met betrekking tot de uitwisseling van persoonlijke gegevens in de Europese Unie. Deze week werd de overeenkomst in werking gesteld tussen de Verenigde Staten en Europa waarin de beveiliging van de uitwisseling is geregeld. Na veel overleg is de Europese Commissie ervan overtuigd dat de VS voldoende waarborgen biedt. Maar lang niet iedereen die er verstand van heeft, is het daarmee eens. Organisaties die zich tot doel hebben gesteld de privacy van burgers te beschermen hebben nogal wat bedenkingen over de deal.
Het akkoord is nodig omdat veel Europeanen gebruikmaken van Amerikaanse diensten, zoals Facebook en Google. Dit betekent dat gebruikersdata wordt uitgewisseld tussen de VS en Europa.
De overeenkomst voor de bescherming van gegevens heeft een lange voorgeschiedenis. Vorig jaar oktober oordeelde het Europese Hof van Justitie nog dat een eerder voorstel de inwoners van de EU onvoldoende beschermde. Zo zouden Amerikaanse inlichtingendiensten te makkelijk bij gegevens kunnen komen, bijvoorbeeld ook in het geval als er geen sprake is van een concrete verdenking.
Nieuwe onderhandelingen volgden, met als uiteindelijk resultaat dat het verdrag, dat EU-US Privacy Shield wordt genoemd, deze week is ingegaan.
De privacywaakhonden van de EU-landen hebben in april al laten weten serieuze bedenkingen te hebben bij de nieuwe overeenkomst, hoewel ze die op een aantal punten veel beter vinden dan de eerste variant. Een van de bezwaren is de vrees dat de persoonlijke levenssfeer van Europese burgers niet voldoende wordt beschermd. Ook is nog niet duidelijk of Europeanen met een klacht over hun privacy goed terecht kunnen. De kans is volgens de critici groot dat de EU-US Privacy Shield niet zal standhouden bij een zaak voor het Europese Hof van Justitie.
Het beschermen van persoonlijke gegevens van burgers is een moeizame kwestie in de Europese Unie. Vooral met handelsverdragen gaat het mis, zo concludeerden wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam deze week.
In de bekritiseerde, nieuwe handelsovereenkomsten wordt volgens de onderzoekers steeds vaker onbeperkte overdracht van gegevens toegelaten tussen de landen die verdragen sluiten, ook persoonsgegevens. De bescherming van gegevens laat eveneens te wensen over. Persoonsgegevens worden tegenwoordig digitaal verwerkt. Maar over hoe deze moeten worden beschermd bestaat geen eenduidigheid. De regels verschillen per land.
De wetenschappers wezen erop dat het Europese maar ook het internationaal recht duidelijk is als het gaat om de bescherming van de privacy van de burgers. De EU moet maatregelen nemen om haar burgers beter te beschermen. Bovendien mag de juridische positie van burgers in handelsovereenkomsten niet worden verzwakt nu alles wordt gedaan om handelsbelemmeringen te voorkomen.
De onderhandelingen over het veel bekritiseerde transatlantische handelsverdrag TTIP naderen hun einde. Een van de zware kritiekpunten hierin is dat de bescherming van data ondergeschikt wordt gemaakt aan handel. Het meest verontrustend is dat we niet weten wat ons als EU-burgers te wachten staat.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties