Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Sportdinsdag, 12 juli 2016

Vlap op EK onder 19 jaar na week van uitersten
Sneek - Het Nederlands elftal onder 19 trapt vanavond in het Duitse Ulm af voor de eindronde van het EK tegen Kroatië. De negentienjarige Michel Vlap van sc Heerenveen maakt, net als vorig jaar in Griekenland, deel uit van het keurkorps van bondscoach Aron Winter. Een bijzondere prestatie voor een Fries na een week van uitersten, waarin vreugde en verdriet heel dicht bij elkaar lagen.
Aanvankelijk was Vlap in eerste instantie afgevallen bij de selectie, maar stroomde later alsnog met succes in. ,,Ik zat bij de groep van 27, maar viel af toen die werd teruggebracht tot 24 spelers. Ik stond op een stand-by lijst en kreeg op een gegeven moment te horen dat ik er weer mocht komen. Het is in dat opzicht best wel raar dat ik wel in de EK-selectie terecht ben gekomen."
De jongste zoon van voetbaltrainer Jan Vlap sloot, nadat hij afviel, aan bij de selectie van Jurgen Streppel´s Heerenveen en was in het eerste oefenduel tegen de amateurs van Heerenveen twee keer trefzeker. En toen Vlap zich weer bij Oranje onder19 op het trainingskamp in Heelsum meldde, ging de knop moeiteloos om. ,,Ik had maar één doel. Mijn stinkende best doen en me zo goed mogelijk te laten zien."
Dat lukte in de oefenwedstrijd tegen Borussia Dortmund onder 23, waarin Vlap na rust zijn entree maakte en opviel met een doelpunt en assist. Het ging voortvarend, totdat hij vorige week dinsdagavond werd weggeroepen naar een ruimte waar zijn ouders waren. Die vertelden hem dat zijn oma vrij plotseling was overleden. ,,Een hele rare gewaarwording om daar je ouders dan te zien en op dat moment schiet er van alles door je hoofd heen."
De dag erna stond het afsluitende oefenduel gepland tegen KV Oostende, de nummer vier van België, aan de hand waarvan de definitieve selectie zou worden gekozen. Michel Vlap besloot in overleg met zijn ouders om in Heelsum te blijven. ,,Oma zou niet hebben gewild dat ik naar huis was zijn gegaan. Het zit wel in je achterhoofd en je bent af en toe wat afwezig. De staf leefde ook erg mee en ik kreeg alle vrijheid om te doen wat goede voelde."
Zo ging hij ook het duel in tegen Oostende (1-0 winst), waarin hij Jari Schuurman (Feyenoord) moest vervangen. ,,Het was lekker om de aandacht bij het voetbal te hebben. We hebben met 1-0 gewonnen en ik heb het ook voor mijn oma gedaan", vertelt Vlap, die een echte familieman is. ,,We zijn als gezin heel close. We volgen elkaar en gunnen het elkaar ook. We delen de leuke dingen, maar ook de minder leuke en dat maakt het bijzonder. Een ideale omgeving om succesvol te worden."
Juichmomentje
‘s Avonds kreeg hij telefonisch van bondscoach Winter te horen dat hij was geselecteerd. ,,Ik was op dat moment in Sneek bij mijn opa, die het moeilijk had. Dat was wel even een juichmomentje voor iedereen." De EK-selectie reisde vrijdag per bus af naar Duitsland. Vlap vloog een dag later, na de crematie van zijn oma, naar Stuttgart om zich bij de ploeg in Ulm aan te sluiten.
,,In Griekenland heb ik niet veel gespeeld, maar het is mooi om een EK mee te maken. Het was de kers op de taart", aldus Vlap, die tegen Duitsland als invaller meedeed. ,,Dat was bijzonder, want mijn ouders waren er ook bij. Ik had alleen moeten scoren. Ik verwacht dat ik nu wat meer minuten ga maken, maar het is afwachten. Alles is mogelijk, zolang je maar wilt. En elk Vlappie wil alles winnen."
Door het EK mist hij wel de voorbereiding met Heerenveen. ,,Dat is vervelend, maar dit is ook een goede voorbereiding op een hoog niveau", weet Vlap, die hoopt om vanaf de F-pupillen door te stromen naar de hoofdmacht. ,,Dat is het grote doel. En als je goed speelt, dan moet het goed komen. Ik heb nog een tweejarig contract en dat geeft tijd en rust om me te ontwikkelen, maar ik hoop dit jaar al de stap te maken."

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties