Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Sportdinsdag, 12 juli 2016

Ruige wielerromantiek in 21 Touretappes gebundeld
Heroïek en hongerklop, valpartijen, doping, monsterontsnappingen en wonderbaarlijke wederopstandingen. Als er één sport geschikt is om mooie verhalen over te schrijven, dan is het de wielersport wel. En de Tour de France in het bijzonder. Het is geen toeval dat er in aanloop naar de grootste wielerwedstrijd ter wereld jaarlijks legio nieuwe wielerboeken in de winkel komen te liggen.
Journaliste en columniste Lidewey van Noord besloot onlangs haar vertelsels over de Tour de France op papier te zetten. Met succes. Het resultaat, Une belle histoire, mag er zijn. In een lange reis langs de 21 etappes van de Tour de France 2016 verhaalt Van Noord over de wielerhistorie die zich in de verschillende gebieden van Frankrijk heeft afgespeeld. Het is ruige wielerromantiek, gebundeld in 21 verhalen.
Van de schoonheid van tijdrijden tot de ondergang van Eddy Merckx op Pra Loup, van de broedermoord van Bernard Hinault op Greg Lemond tot het gebrek aan zelfdiscipline van Jan Ullrich. Une belle histoire staat bomvol mooie verhalen, die blijven boeien. Soms bewandelt Van Noord iets te veel zijpaden, maar erg storend is dat niet.
Een van de mooiste verhalen is dat van de Italiaan Eros Poli, vooral bekend als meesterknecht van sprinter Mario Cippolini. Poli reed nooit voor zichzelf, cijferde zich altijd weg voor anderen. Behalve op 18 juli 1994, toen hij wonderwel de vijftiende Touretappe over de Mont Ventoux won.
Omdat er in de bergen op de meet niet gesprint hoefde te worden, ging Poli maar eens op avontuur. Nadat hij al vroeg uit het peloton was weggereden, arriveerde hij met 25 minuten voorsprong aan de voet van de Ventoux. En daar begon het gevecht met de zwaartekracht voor de bijna twee meter lange renner. Na een stroef begin, kwam hij langzaam in zijn ritme. En zo kon het dat een knecht, die tijdens zijn hele carrière slechts drie koersen won, zegevierde op de beroemdste berg van allemaal.
Waar Poli met zijn huzarenstukje de harten van vele wielerfans stal, weet Van Noord je met haar frisse en soepele schrijfstijl eveneens te fascineren. 190 pagina’s lang. Net als in de echte Tour gebeurt er op elke bladzijde wel iets.
Enige verschil is dat de rustdagen ontbreken. En dat zijn nou net de dagen waarop je met Une belle histoire prima in Toursferen kunt blijven.
Une belle histoire: De Tour in 21 korte verhalen. Lidewey van Noord. Unieboek/Spectrum Uitgeverij. 190 pag. Prijs: 17,50

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties