Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Regiovrijdag, 8 juli 2016

Instroom daalt: azc Leeuwarden niet meer nodig
Leeuwarden - Er komt toch geen asielzoekerscentrum in Leeuwarden in het voormalige postsorteercentrum aan de Snekertrekweg. Opvangorganisatie COA en het ministerie van Veiligheid en Justitie hebben daartoe gisteren besloten vanwege de afgenomen instroom van asielzoekers. Van de azc's die op de nominatie stonden om te worden gebouwd in Nederland, worden alleen nog de minst dure gerealiseerd.
De gemeente Leeuwarden heeft dat gisteravond naar buiten gebracht. Ook in andere plaatsen in Frysl‚n is het merkbaar dat de instroom van vluchtelingen flink is afgenomen. Gisteren werd bekend dat de nieuwe noodopvanglocatie op het sportcomplex aan de Elingsloane in Burgum gereed is. Vanaf maandag kunnen er tweehonderd vluchtelingen worden opgevangen, maar op dit moment is daar geen behoefte aan. Het COA heeft de gemeente Tytsjerksteradiel laten weten dat op korte termijn geen grote aantallen vluchtelingen worden verwacht voor de noodopvang in Burgum.
,,Het is altijd goed dat er minder vluchtelingen zijn, maar het is ook dubbel. Voor al die mensen die zich ingezet hebben om te helpen vluchtelingen onderdak te bieden, is dit ook wel jammer. We kunnen trots zijn op wat ze gedaan hebben", zei burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden.
In januari was de gemeente al akkoord met de komst. Zeshonderd asielzoekers zouden onderdak kunnen krijgen in het gebouw, dat eerder tijdelijk werd gebruikt als provinciehuis. Veel kosten had de gemeente nog niet gemaakt, zegt Crone. De koper van het pand, vastgoedondernemer Tom Genee, heeft al voorbereidingskosten gemaakt, maar was nog niet begonnen met verbouwingen.
Crone voorziet dat de noodopvang in Heliconstate in Leeuwarden in oktober ook leeg is. ,,Daar zitten nu al minder dan honderd mensen, al kun je deze problematiek nooit goed voorspellen." De noodopvang aan de Heliconweg bij WTC was in principe ook bedoeld tot 1 oktober.
In Burgum heeft de bouw van de voor drie jaar bedoelde noodopvang aanzienlijk meer tijd gekost dan vooraf werd gedacht, meldt de gemeente Tytsjerksteradiel. Nu de noodopvang gereed is, is die vooralsnog niet nodig. Na een grillige en hoge instroom van vluchtelingen in het najaar van 2015 heeft Nederland de afgelopen maanden te maken met een stabiele en lagere instroom van vluchtelingen. De huidige instroom geeft het COA de ruimte om te werken aan een buffer om voorbereid te zijn op pieken van instroom.
Eerder bleek al dat de bouw van azc's in Dokkum en Heerenveen om uiteenlopende redenen flinke vertraging heeft opgelopen. In Achtkarspelen zou volgende week gesproken worden over de eventuele komst van een azc. Dat is uitgesteld tot na de vakantie, nu er minder behoefte is aan asielopvang.
Het rijk en het COA laten weten dat niet achterover geleund kan worden met plannen voor huisvesting van vluchtelingen. Vooral het onderdak bieden aan vergunninghouders loopt achter op schema. Veel van hen verblijven nog in azc's.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties