Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Regiovrijdag, 8 juli 2016

Stenden moet verkeerde diploma's terughalen
Leeuwarden - Het moest woensdag een feestelijke dag worden voor 35 studenten van de opleiding Small Business en Retail Management bij hogeschool Stenden in Leeuwarden. Ze zouden hun diploma krijgen en daarmee officieel zijn afgestudeerd. Toen ze die diploma's kregen, bleek dat iets mis was gegaan: de hogeschool had de namen en geboortedata verwisseld. Alle foute diploma's moeten de komende weken worden teruggehaald en omgewisseld voor exemplaren met de juiste gegevens.
De studenten ontdekten de fout zelf, toen de eersten bij de diploma-uitreiking aan de beurt waren om hun diploma te ondertekenen.
,,We balen stevig. Zo'n fout mag niet gebeuren, maar het is toch gebeurd", zegt opleidingsmanager Ralph Ferwerda. ,,We willen de nieuwe, juiste diploma's zo snel mogelijk thuisbezorgen bij de studenten. Zo hebben zij er geen extra last van."
Volgens Ferwerda reageerden de studenten woensdag sportief op de domper: ze lieten de feeststemming er niet door bederven. Woordvoerder Peter Mulder meldt dat de excuses over het algemeen werden aanvaard, maar dat één moeder en één student verontwaardig reageerden. ,,Maar bij de borrel na de uitreiking was het geen item meer. Dat zegt wel wat."
De oorzaak van de fout was een verschuiving in het Excel-bestand met de gegevens van de leerlingen. Bij het sorteren van de namen ging het verkeerd.
Stenden heeft gisteren overlegd met degenen die dat werk uitvoerden, om erachter te komen waarom de fout niet is ontdekt voordat de diploma-uitreiking begon. ,,Het is gewoon een menselijke fout", zei Mulder na afloop van dat overleg. ,,Het gaat al jaren goed. Dit lijkt een incident te zijn. We gaan ons de komende weken buigen over de details en kijken of het nodig is maatregelen te nemen om dit in de toekomst te voorkomen."
De correcte diploma's zijn maandag beschikbaar. De school is inmiddels begonnen met het benaderen van alle studenten voor een bezorgafspraak. Dat vergt wat planningswerk: op het moment dat ze hun nieuwe diploma in ontvangst nemen en ondertekenen, moeten ze meteen ook de verkeerde versie inleveren.
Vijf geslaagden kregen overigens wel een correct diploma: dit waren allemaal leerlingen met een achternaam die begint met een A. De fout in de lijst ontstond pas bij de namen daarna.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties